Jack van Gelder was altijd een middelpunt

Jack van Gelder is vooral bekend als voetbalcommentator van de NOS. Zijn radioverslagen, zoals die tijdens het afgelopen WK in Brazilië, zijn bijna cult. Maar de presentator doet er graag dingen naast.

"Schnabbelen heeft een negatieve klank, maar ik heb altijd een vrij beroep gehad", vertelt Van Gelder, die op de middelbare school al de bijnaam Cheque van Geld had, in De Telegraaf. "Sinds 1995 ben ik in dienst bij de NOS en ik moest er altijd dingen naast doen. Het leuke is dat sommige mensen die me altijd schnabbelaar hebben genoemd, nu zelf zijn doorgerold in hun carrière en zich echt wezenloos schnabbelen. Die hoor je nu niet meer."

Jaren geleden speelde Van Gelder een rol in de musical Les misérables. Het kwam hem op kritiek te staan. Een voetbalverslaggever heeft in de musicalwereld niets te zoeken, werd gezegd. "Maar in de eerste klas van de middelbare school was ik al een van de weeskinderen in Oliver. Ik vond het toen al mooi: doek open, licht aan, zingen. Je stelt je wel bloot aan kritiek. Daar moet je durf voor hebben."

"Ik ben altijd een middelpunt geweest van een vriendengroep, nooit een aanhangsel. Op de middelbare school was ik de aanvoerder van het voetbalelftal, hield ik pleitredes voor bestuurskandidaten. In de belangstelling staan past bij mij. Ik denk dat je dat mijn zingen zo moet zien. Ik heb laatst aan The passion mogen meedoen en ik heb fantastische reacties gehad."

.