‘Attenborough was groots cineast’

De overleden Richard Attenborough kan rekenen op veel lof van zijn collega's. Beroemdheden kijken met eerbied terug op de carrière van de op 90-jarige leeftijd overleden acteur en regisseur.

"Hij gaf de wereld een cadeau met zijn emotionele epos Ghandi en hij was de perfecte parkdirecteur die dinosaurussen tot leven bracht als John Hammond in Jurassic Park. Hij was een goede vriend en ik schaar me bij vele anderen die hem aanbidden", zo meldde Jurassic Park-regisseur Steven Spielberg in een statement.

Ben Kingsley, die de rol van Gandhi vertolkte in de gelijknamige door Attenborough geregisseerde film, sprak eveneens vol lof over de man die hem een Oscar bezorgde. "Hij vertrouwde me de cruciale en centrale taak toe in de verwezelijking van zijn droom waar hij zich 20 jaar op had voorbereid", meldde de acteur in een statement. "Hij gaf me zijn volledige vertrouwen en in ruil daarvoor vertrouwde ik hem volledig en ben ik van hem gaan houden."

Ook op Twitter werd uitgebreid gereageerd op het overlijden van de Brit. "Een van de absolute groten van het grote scherm", schrijft Ricky Gervais. De Britse premier David Cameron liet ook van zich horen over de door de koningin tot ridder geslagen filmmaker: "Zijn optreden in Brighton Rock was briljant, zijn regie van Gandhi was verbluffend. Richard Attenborough was een van de groten der cinema." Ook Roger Moore, Mia Farrow, Simon Pegg, David Williams, Stephen Fry, Boris Becker en Piers Morgan betuigden hun respect via Twitter.