Jaimie Vaes: godsgeschenk dat beelden mishandeling uitlekten

Jaimie Vaes noemt het "een godsgeschenk" dat de beelden van haar waarop ze werd mishandeld door haar ex-verloofde naar buiten zijn gelekt. Dat zegt de 33-jarige realityster in de podcast Hartzeer over huiselijk geweld, die zij maakt in samenwerking met het tijdschrift LINDA.meiden. "Vanaf dat moment is alles in sneltreinvaart gegaan. Het had een onwijze impact", aldus Vaes.

In februari lekten beelden uit waarop te zien is hoe Lil Kleine, met wie ze samen zoontje Lío heeft, het hoofd van Vaes tussen een autodeur klemt. Daarna heeft Vaes haar huis "zeker twee weken" niet verlaten. "Ik kon het niet aan. Er gebeurde zoveel. Dan heb ik het ook over media, maar ook over de politie die erbij kwam kijken." In die periode vond de realityster het al te heftig om boodschappen te doen.

In de podcast blikt Vaes terug op het begin van haar relatie en hoe de mishandelingen door haar ex-partner langzaam steeds vaker voorkwamen. "De relatie begon heel mooi. Het was een sprookje. Alles kan en alles mag en iemand zet je op een voetstuk." Na ongeveer een jaar begonnen de eerste stukjes van het sprookje weg te vallen. "De eerste keer dat er wat voorviel was het niet meteen extreem", legt Vaes uit.

Op eieren lopen

Daarna vond de zowel psychische als fysieke mishandeling steeds vaker plaats. "Het was echt op eieren lopen. Maar ik zat toen al zo in dat geloof, dat ideaalbeeld dat iemand mij liet zien." Vaes dacht lange tijd dat ze erin geluisd was. "Zo voelde het voor mij. Want hoe kon iemand die zo lief was, tegelijkertijd zo slecht voor me zijn?"

Hoewel Vaes zelf wel wist dat haar relatie niet meer gezond was, durfde ze die niet te beëindigen. "Er is angst voor het onbekende, om de relatie te verbreken. Ook voor het verdriet misschien. Als je me verteld had dat ik me zo snel weer lekker zou voelen, dan had ik eerder doorgepakt. Maar ik was zo verwijderd van mezelf dat ik het zelf niet meer zag." Het verbale aspect van de mishandeling, samen met de manipulatie door haar ex, heeft Vaes als het heftigst ervaren. "Dat klinkt misschien gek. Maar een fysieke geweldpleging is een momentopname. De psyche daarentegen, wat het met je doet... mijn systeem kon niet begrijpen wat eigenlijk echt was, zijn slechte kant of die lieve kant. Dat hield me de hele dag bezig. Ik was echt in de war."

Slachtoffer

Door het naar buiten komen van de beelden waarop Vaes mishandeld werd, kreeg ze het label 'slachtoffer'. "Het woord slachtoffer heeft me ook wel goed gedaan", vertelt ze. "Dat is misschien gek, maar het geeft ook een soort erkenning dat er iets is gebeurd dat niet klopte." Vaes merkte op een gegeven moment dat de negatieve spanningen in haar relatie "ongezond voor de geest waren". "Ik dacht: zo word ik niet oud. Dan heb ik het niet over een fatale afloop, maar voor mezelf: zo wil ik niet zijn", legt ze uit. Vaes wil gezond zijn voor haar kind. "Ik wil een goede moeder voor hem zijn. Hiervoor was ik week in, week uit aan het huilen. Ik moest uit die relatie."

Het gaat inmiddels "goed" met Vaes, die ook aangifte van mishandeling heeft gedaan tegen de rapper. "Ik vind het nog steeds heel gek dat als ik terugkijk naar de afgelopen maanden wat voor transitie je als mens kunt maken. Er gaan zoveel emoties door je heen. De ene keer gaat het wat beter dan de andere dag."