NPO: verzoek aan Uslu om ON! uit bestel te halen ‘niet aan orde’

De NPO laat desgevraagd weten dat een verzoek aan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) om Ongehoord Nederland (ON!) uit het bestel te verwijderen "niet aan de orde" is. De publieke omroep wacht eerst de reactie af van ON! op de voorgenomen nieuwe sanctie van de NPO en wil dus niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen.

Als de NPO inderdaad, zoals beoogd, Ongehoord Nederland (ON!) een tweede financiële sanctie oplegt, dan kan de publieke omroep Uslu verzoeken om de vergunning van ON! in te trekken. Dat liet de staatssecretaris eerder bij monde van haar woordvoerder weten. Ze wilde nog niet prijsgeven hoe ze wil reageren op een eventueel verzoek.

Dinsdag maakte de NPO het voornemen bekend om ON! voor de tweede keer in korte tijd een financiële sanctie op te leggen. ON! krijgt twee weken de tijd om te reageren op de voorgenomen sanctie. Daarna kan de NPO besluiten om deze definitief te maken.

Aanleiding

De directe aanleiding is een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin was te zien dat zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan. Het fragment en het commentaar daarop van presentator Raisa Blommestijn werd door velen binnen en buiten de omroepwereld als racistisch gezien.

De Tweede Kamer heeft eerder deze maand het kabinet gevraagd om het sanctiebeleid van de publieke omroep aan te scherpen. Een Kamermeerderheid steunde een motie die het kabinet verzoekt om duidelijker te maken wanneer omroepen uit het bestel worden gezet als zij zich niet aan de regels houden. In de huidige situatie is het aan de staatssecretaris om daar een afweging over te maken.