Özcan Akyol sprak met Matthijs: ‘Hij had niet gedacht dat het zo groot zou worden’

Matthijs van Nieuwkerk was achter de schermen van DWDD een tiran, bleek uit een Volkskrantartikel van vrijdag. Een van zijn laatste vrienden Özcan Akyol sprak hem en zag een aangeslagen man, vertelt hij in Oranjewinter.

Daar was René van der Gijp niet bepaald mild voor hem. "Het is een totale randdebiel. Ik ben echt tegen mensen vernederen, mensen die dat doen, dat vind ik het ergste wat het is." Maar Van der Gijp vindt het Matthijs niet echt kwalijk te nemen. "Want die is gek. Die is niet goed. Ik vind het erger van mensen uit zijn omgeving, die zijn het meer aan te rekenen."

Özcan Akyol kijkt daar anders naar. De vriend van de presentator belde hem vrijdag nadat het tien pagina's tellende artikel was verschenen. "Hij maakte een aangeslagen indruk", vertelt hij. "Hij is verdrietig en ook wel overrompeld. Ik denk niet dat hij had gedacht dat het zo groot zou worden."

Geen namen noemen
Volgens Akyol werd de eerste verklaring die Matthijs naar de Volkskrant stuurde niet goedgekeurd. "Hij noemde daar namen in van andere mensen en dat werd niet gewaardeerd door de omroep. Hij moest een nieuwe reactie sturen waarin hij meer spijt betuigde. Hij heeft er wel echt spijt van."

Zelf was Akyol vaak tafelgast bij DWDD, maar hij heeft nooit iets gemerkt van de slechte sfeer achter de schermen. "Ik ben ook verrast door wat ik heb gelezen." Volgens hem is de redactie helemaal afgezonderd. "Het was een onaangename verrassing. Ik weet dat ze volgende week met hem gaan praten, BNN VARA. Ik denk dat hij zich in de steek gelaten voelt. Ik vind het zielig voor hem."