Nederlandse artiesten incasseren 3FM Awards

De top van de Nederlandse muziekscene was donderdagavond in TivoliVredenburg in Utrecht bijeen om de jaarlijkse muziekprijzen van 3FM te verdelen. De 3FM Awards werden voor de elfde maal uitgereikt aan de favorieten van de luisteraars van het radiostation.

Dotan was de man van de avond. Na redelijk bedeesd de award voor beste single binnen te slepen, kwam hij bij de prijs voor beste zanger pas echt los. "Ik droom hier stiekem al heel lang van", biechtte hij op.

Kensington werd de band van de prijzenregen. Zanger-gitarist Casper noemde de eerste prijs die hij mocht komen ophalen, die voor beste album, 'een perfect begin van de avond'. "Veel mensen maken alleen nog singles, maar een album blijft voor ons dé kunstvorm." De Utrechtse band maakte in zijn thuisstad kans op vijf prijzen. De rockers verzilverden twee nominaties. Bij het incasseren van de award voor beste artiest rock dankte zanger-gitarist Eloi zijn medestrijders. "Het is fijn genomineerd te zijn in een categorie met zoveel goede artiesten."

Hemel

De prijs voor beste band moesten de rockers aan zich voorbij laten gaan. Die ging naar de mannen van Chef'Special. Zanger Joshua bedankte speciaal 'die dude daar in de hemel'. Daarmee doelde hij op zijn overleden vader, voor wie hij de hit In Your Arms schreef.

Glamrocker Jett Rebel kwam geheel in stijl zijn award voor beste live act in ontvangst nemen. Op witte plastic blokhakken, met een enorme blauwe bontjas aan, zwarte zonnebril op en wit schoudertasje om paradeerde hij het podium op. "We hebben fucking veel gespeeld, we genieten ervan en gaan het nog veel meer doen", beloofde hij het publiek in TivoliVredenburg.

Videoboodschap

De stoeltjes van de genomineerden in de categorie beste dance act bleven angstvallig leeg. Afrojack, Armin van Buuren, Martin Garrix en Tiësto waren niet naar Utrecht afgereisd voor het 3FM-feest. Alleen dj Mike Mago zat braaf in de zaal. Maar de prijs ging aan zijn neus voorbij. Winnaar Martin Garrix bedankte de stemmers via een videoboodschap.

Ilse DeLange blijft ondanks de enorme berg prijzen die ze het afgelopen jaar in de wacht sleepte, met elke award 'nog steeds oprecht blij'. Ook de 3FM Award voor beste zangeres krijgt dus een mooi plekje in de enorme prijzenkast, beloofde ze.

Tel kwijt

De Zeeuwen van Racoon zijn inmiddels de tel ook een beetje kwijt. Zanger Bart vroeg zich bij de overhandiging van de prijs voor beste artiest pop hardop af: "Is dit nou de derde keer?"

De jonge zangeres Kovacs was van alle prijswinnaars het meest gelukkig met haar award voor beste nieuwkomer. Uitzinnig juichend kwam ze het podium opgerend. "Ik had dit niet verwacht, dus heb geen speech. Maar iedereen bedank! Ahhhhh!!"

Rapper Typhoon rende meteen na zijn optreden in de naastgelegen ruimte naar de grote zaal om de prijs voor beste artiest hiphop in ontvangst te nemen. En ook de vier leden van Mister & Mississippi kwamen vers van het podium voor de award voor beste artiest alternative.