Albert West hield Cha-La-La bijna 50 jaar vol

Albert West zou in 2015 een muzikale carrière van ruim vijftig jaar achter de rug hebben. Zijn glorieuze momenten beleefde de zanger echter in de jaren zeventig en tachtig, toen zijn liedjes geregeld in de hitlijsten belandden. Daarna werd het stiller rond de Brabander, die nog wel voor een stuntje zorgde door een optreden voor de Nederlandse militairen in Afghanistan.

De zanger, geboren op 2 september 1949 als Albert Westelaken, begon zijn carrière in 1964 op veertienjarige leeftijd bij de Brabantse band The Shuffles. Westelaken werd de frontman van de popgroep, die vooral met de hit Cha-La-La, I Need You landelijke bekendheid kreeg. Het nummer stond wekenlang in de Top 40 en bleef de rest van zijn leven aan hem verbonden.

In 1973 besloot de zanger solo te gaan onder de artiestennaam Albert West. Hij scoorde meteen een hit met Ginny Come Lately, een cover van de Amerikaanse zanger Brian Hyland. In Oostenrijk stond het nummer drie maanden lang op nummer 1. Andere bekende nummers van Albert West uit die tijd waren Don’t Say You Leave This Summer en Hot Havanna Nights. Als producent had hij een succesje met Stille Willie van de BB Band.

Give A Little Love

Met singer-songwriter Albert Hammond scoorde hij in 1986 de hit Give A Little Love. Daarna duurde het jaren voordat het de zanger muzikaal weer meezat. Hij moest het vooral hebben van reclamefilmpjes. In 1993 had hij een hitje met Mockin’ Bird Hill, dat hij zong voor een commercial van een verzekeringsmaatschappij. Hij presenteerde tv-programma’s als Op Nieuwe Toeren.

Het nieuwe muzikale succes kwam pas in 2005. Voor een biermerk zong hij Is This The Way To Amarillo. Nederlandse militairen in Afghanistan maakten van het nummer een eigen videoclip voor het thuisfront. Daarop trad West als een van de eerste Nederlandse artiesten een week lang op voor de daar gelegerde soldaten.

Eind 2012 werd West getroffen door een ruggenmerginfarct, een ziekte die slechts enkele keren per jaar in Nederland voorkomt. Hij raakte deels verlamd en was sinds die tijd bezig te herstellen. Hij zei ,,één brok vechtlust'' en wilde een comeback maken. Na een fietsongeval met zijn driewieler vorige week belandde hij op de intensive care in het ziekenhuis. Hier stierf hij donderdag in het bijzijn van zijn familie.