Ex-manager Herman Brood voorziet valse schilderijen van echtheidscertificaat

De makers van het VARA-programma Rambam hebben ontdekt dat Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, sjoemelt met de schilderijen van de overleden kunstenaar. Dat schrijft de Telegraaf.

De redacteuren van Rambam hebben zelf een schilderij gemaakt dat ze door Van Dijk op echtheid lieten controleren. In de uitzending laat hij weten dat het gaat om een echte Brood. Voor 375 euro levert hij een echtheidscertificaat, achtergrondinformatie en een passende titel voor het schilderij. Hij geeft het een ‘reële verzekeringswaarde van 10.000 euro’.

Een redacteur vraagt vervolgens aan Van Dijk om vervalsingen voor de Chinese markt van een echtheidscertificaat te voorzien. “Hij heeft ons geholpen met tips over hoe de schilderijen er zo Brood mogelijk uit kunnen zien’’, vertelt redacteur Frank Barendse tegen de Telegraaf. “En we hebben mails waarin we onderhandelen over het percentage van de opbrengst dat naar hem zou gaan.’’

Koos van Dijk wilde niet voor de camera reageren. Via zijn advocaat liet hij weten dat hij op de hoogte was van de undercoveractie en slechts meespeelde “om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen.” Kunstkenners vermoeden al jaren dat het merendeel van de schilderijen van Herman Brood vervalst is.

Bron(nen):   De Telegraaf