Arjen Lubach helpt Gert-Jan Segers met boek

AMSTERDAM - Cabaretier Arjen Lubach werkt mee aan een nieuw boek dat fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie aan het schrijven is.

Het tweetal heeft maandag een gesprek gehad dat Segers in zijn boek gaat verwerken. De uitnodiging voor dit gesprek deed Segers ruim een jaar geleden via Twitter naar aanleiding van uitlatingen die Lubach in de media had gedaan over geloven. Hij stelde het “volstrekt gestoord te vinden dat weldenkende mensen in een god kunnen geloven”. Segers en Lubach zijn dinsdag samen te zien in de vlog die de cabaretier publiceerde op zijn YouTube-kanaal.

De voorman van de ChristenUnie vertelt daarin bezig te zijn met een boek waarin hij de “breuklijnen van de Nederlandse samenleving” verkent. “Rijk/arm, jong/oud, nieuwkomers en autochtoon. Maar ook seculier en religieus. Ik probeer er achter te komen wat het met je doet als je seculier bent en bang bent voor religieuze mensen als ik. Of wat het met je doet als je religieus bent en die seculiere meerderheid ziet. Hoe kunnen we, ondanks die verschillen van mening, toch op een fatsoenlijke manier met elkaar samenleven?” Voor het boek, dat in het najaar verschijnt, praat de politicus met talloze mensen.

Segers stelt na het gesprek te denken “dat er wel begrip is voor elkaars positie, maar ik zag af en toe lichte verbijstering in je ogen dat ik geloof wat ik geloof.” Lubach meldt in de vlog “niet te denken dat we dichter bij elkaar zijn gekomen”. De twee beloven dat ze als het boek is uitgekomen nog een keer “in een publieke gelegenheid” verder praten over hun verschil van mening.