Presentatrice Janine Abbring wil meer diversiteit in Zomergasten

Janine Abbring wil meer diversiteit aanbrengen in het gastenaanbod van het programma Zomergasten, dat zij gaat presenteren. Dat vertelt ze dinsdag in het AD. "Ik vind diversiteit heel belangrijk", stelt ze. "Ik weet dat de redactie heel hard probeert om vrouwen aan tafel te krijgen. Gelukkig hebben ze met mij alvast een excuustruus binnen."

De 41-jarige Abbring werd bekend als presentatrice van Vroege Vogels en als eindredacteur van Zondag met Lubach. "Bij Vroege vogels sprak ik met de ene gast uitgebreid over zijn fascinatie voor mierenhopen, maar we hebben ook politici te gast gehad", zegt ze. "Die zaag je dan wel door. Zomergasten is volgens mij niet per se een programma om iemand het vuur aan schenen te leggen, maar ik durf wel alles te vragen en kan iets ook wel met de juiste mate van ironie bekijken. Het allerbelangrijkste is oprechte interesse voor een gast."

De Groningse noemt zichzelf "volstrekt ongeschikt als gast, ik ben veel te genuanceerd. Een goede zomergast moet stelling durven nemen." Zij is plan de stortvloed aan commentaren die het programma doorgaans op sociale media opwekt zoveel mogelijk te negeren. "Opmerkingen over mijn uiterlijk interesseren me sowieso helemaal niet. Ik zie mezelf ook niet als lekker wijf. Ik ben meer een inhoudelijke maker dan iemand voor het mooie plaatje."

<>