Sterren steunen NFL-spelers tegen Trump

Een reeks aan Hollywoodsterren en artiesten hebben hun steun uitgesproken voor American Footballspelers die uit protest weigeren op de staan wanneer het volkslied wordt gespeeld. President Trump vindt dat de spelers moeten worden ontslagen. Tv-persoonlijkheden zoals Ellen DeGeneres en Chelsea Handler, maar ook zanger John Legend zeiden achter de NFL-spelers te staan.

"Als Footballfan ben ik vandaag trots op de NFL-spelers. Er is niets Amerikaanser dan het recht om vreedzaam te protesteren", twitterde Ellen DeGeneres in reactie. Chelsea Handler reageerde op een tweet van Trump dat er bijna niemand meer kijkt naar de sportwedstrijden: "Ik kijk naar mijn eerste wedstrijd op zondag, dankzij jou, racist". Zanger John Legend schreef zelf een heel essay op de website Slate. "Protest is patriottisme... als we protest in de naam van patriottisme onderdrukken, dan zijn we geen patriotten maar tirannen, aldus Legend.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdagavond tijdens een bijeenkomst dat NFL-spelers die niet opstaan voor de vlag en het volkslied moeten worden ontslagen. "Zou het niet geweldig als de bazen van die spelers die onze vlag niet respecteren, zouden zeggen: haal die klootzak van het veld, hij is ontslagen", aldus Trump. Veel American Footballspelers knielen tijdens het hijsen van de vlag of het spelen van het volkslied, uit protest tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen.

Op zondag werd tijdens meerdere NFL-wedstrijden opnieuw geprotesteerd door spelers. Ook hielden Footballspelers elkaars armen vast tijdens het volkslied als teken van eenheid.