‘Diva zijn in Nederland stelt niet veel voor’

Renée Soutendijk staat vanaf vrijdagavond, samen met Victor Reinier, op het toneel met een rol in het toneelstuk Roem. "Ik gebruik mijn status van bekende Nederlander alleen als ik iets heb aan te prijzen. Anders zul je mij niet aantreffen in welke krant of tijdschrift dan ook", zegt ze tegen de Volkskrant.

Bekendheid en roem zijn ook het thema van de voorstelling. Het gaat volgens Soutendijk "op een ironische manier over wat een BN'er overkomt als hij ineens ten val komt - in dit geval over een bekend acteur die uit een tv-serie wordt geschreven. Maar ook figuurlijk over het loslaten van een rol, zoals iedereen dat op z'n tijd overkomt - als je met pensioen gaat, bijvoorbeeld, of als je kinderen het huis uit gaan. Is je rol een deel van je identiteit geworden en hoe kom je daarvan los?"

In Nederland stelt het divaschap volgens de actrice weinig voor. "Je stapt in een geleende jurk in een limousine en dan stap je er bij de rode loper weer uit. Het is een spelletje waaraan je meedoet als het nodig is. Nee, ik heb geen rare eisen, ik ben dienstbaar aan mijn vak, sta open voor nieuwe ervaringen, ben leergierig. Maar ik vind het wel prettig om aan de producent te vragen of we Roem in plaats van vijf keer per week ook vier keer kunnen spelen."

Soutendijk wil weinig kwijt over de huidige #MeToo-perikelen. "Daar ga ik niets over zeggen. Ik heb het geluk gehad dat ik nooit iets in die zin aan den lijve heb ondervonden. Het is goed dat dit naar buiten komt, maar ik vind het ook eng dat alles op één hoop wordt gegooid en er soms een heksenjacht ontstaat", zegt ze.