Thierry Baudet kent Jacobse en Van Es niet

Thierry Baudet, de partijleider van het Forum voor Democratie, kent Jacobse en Van Es en de Tegenpartij niet. Dat stelde hij in de uitzending van Jinek. De bekentenis leidde tot veel hilariteit op Twitter.

Op sociale media werd zaterdag, toen Baudet aangifte ging doen tegen minister Kajsa Ollongren voor smaad en laster, veelvuldig de vergelijking gemaakt tussen een foto van Baudet en zijn tweede man Theo Hiddema en de beroemde typetjes van Van Kooten en De Bie. De twee Hagenezen startten eind jaren zeventig de fictieve politieke partij de Tegenpartij.

De groepering had als slogans ‘samen voor ons eigen’ en ‘geen gezeik, iedereen rijk’. Jacobse en Van Es verschenen in verschillende televisie-uitzendingen en op diverse platen van Koot en Bie. Toen de populariteit van de Tegenpartij te groot werd, stopten de geestelijk vaders met het vertolken van het tweetal.

Relativeringsvermogen

“Ik weet niet wat voor typetjes dit zijn”, stelde Baudet in Jinek. “Ik snap de grap niet.” Hij was een van de weinige lijsttrekkers die Jacobse en Van Es niet kent. ChristenUnie-leider Gert Jan Segers, CDA-lijsttrekker Sybrand Buma en VVD-coryfee Klaas Dijkhoff herkenden de foto van het duo wel en zagen ook de vergelijking met Baudet en Hiddema. “Alleen hadden ze beter relativeringsvermogen en konden ze beter tegen een stootje als ze kritiek kregen”, voegde Dijkhoff daar aan toe.

Het Forum voor Democratie lag de laatste dagen onder vuur vanwege uitspraken van een van de kandidaatleden in Amsterdam over het verband tussen IQ en ras. Ook beklaagden diverse partijleden zich over het gebrek aan democratie binnen de partij. Twee van de klagers zijn door Baudet uit de partij gezet.