Wie is de mol? is ‘feest van achterdocht’

In het echte leven willen we dat mensen volledig te vertrouwen zijn, maar op televisie geldt het omgekeerde. Het wantrouwen bij de kandidaten onderling maakt volgens tv-kenner Bert van der Veer dat Wie is de mol? na achttien seizoenen nog altijd een kijkcijferhit hit.

“Het spel is het omgekeerde van de echte wereld”, verklaart Van der Veer het succes van het spelprogramma van AVROTROS. “Daar wil je dat mensen menen wat ze zeggen. Maar in Wie is de mol? is niemand te vertrouwen. Het is een feest van achterdocht, dat maakt het zo boeiend.”

Volgens Van der Veer zijn er twee soorten kijkers. “Je hebt mensen die het begrijpen, heel fanatiek zijn en alle hints uitpluizen, maar een ander deel snapt er helemaal niets van.” Toch zijn ook zij fan. Dat heeft te maken met een ander belangrijk onderdeel van het format: de opdrachten. “Die zitten vol met een soort cryptogrammen. Daar zijn mensen dol op. Je wil als kijker die puzzel kunnen oplossen.” De ‘prachtige beelden’ van de omgeving en de ‘spannende locaties’ maken het volgens de tv-criticus helemaal af.

Ontknoping

De overgebleven kandidaten van dit seizoen zijn Ruben Hein, Olcay Gulsen en Jan Versteegh. Wie van hen de mol is, wordt duidelijk tijdens de finale die ook dit jaar weer live te volgen is via grote schermen in het Amsterdamse Vondelpark. In de tv-studio in het park, VondelCS, vindt de ontknoping plaats. Voor het eerst kunnen fans de finale ook bekijken in een aantal Vue-bioscopen, waaronder in Alkmaar, Eindhoven en Apeldoorn.

De finale van Wie is de mol? is zaterdagavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.