Zanger Dotan gebruikte fake news om imago te verbeteren

De populaire Nederlandse zanger Dotan gebruikte nep-accounts en fake news om zijn carrière vooruit te helpen. Dat ontdekte de Volkskrant. Het is een pijnlijk en gênant verhaal.

Leukemiepatiënt 
Dotan haalde de afgelopen jaren met diverse positieve acties de media. Zo stak hij in 2015 een fan die aan leukemie leed een hart onder de riem na afloop van een show en knoopte hij in 2017 in het vliegtuig een gesprekje aan met iemand die zijn muziek luisterde. Hij gaf haar zelfs zijn e-mailadres. Tenminste dat beweren de twee fans die beide op social media getuigen van deze verhalen. In werkelijkheid zijn het fictieve personen.

Trollen
Daarnaast heeft Dotan een heel leger aan trollen die hem ophemelt zodra er een nummer van hem op de radio te horen is. Op social media schrijven ze dan bijvoorbeeld: “Door Dotans liedjes heb ik mijn miskraam weten te verwerken”. Een van de accounts blijkt van zijn voormalig manager Marlous Hoogendoorn. Zij zegt tegen de Volkskrant dat ze in Dotans val is getrapt. “Ik had hier nooit aan moeten beginnen”, zegt ze.

Bewijs
De krant is in het bezit van een e-mail die haar verhaal ondersteunt. Daarin geeft Dotan op 6 juli 2013 om 17.40 uur tien namen door aan Hoogendoorn. De namen zijn volgens haar bedoeld om nepprofielen mee te creëren. “Allemaal aangemaakt?”, vraagt hij later. “Yes!”, antwoordt Hoogendoorn. Vervolgens geeft Dotan door waarvoor de accounts ingezet kunnen worden: “Liken? Favoriten? Etc? ;)”

Nep-accounts
Het wachtwoord was voor alle accounts hetzelfde, zodat ze heel snel achter elkaar de foto’s en berichten van Dotan kon liken. “Als hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op. Dan moesten we even gaan duwen,” vertelt ze. Ze gebruikte de accounts ook om nummers aan te vragen en andere artiesten te bekritiseren. Zo schreef een trol over oud-winnares van The Voice Iris Kroes: “Succes! Wel jammer om te zien dat Weight Watchers uiteindelijk niets heeft geholpen…”

In totaal vond de Volkskrant 140 nepaccounts. Één fanaccount was gekoppeld aan een Gmail-adres met Dotans naam en een 06-nummer dat aan de artiest toebehoorde. De koppeling tussen het mailadres en het nep-account is deze week verwijderd.

Dotan ontkent
Dotan beweert ondertussen nergens iets van af te weten. “Ik ben me rot geschrokken”, zegt hij tegen de krant. En: “Ik wil gewoon niet dat dit te vinden is op mijn pagina’s. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie.” Het verzonnen verhaal over de ontmoeting met een doodzieke fan dat alle media haalde, klopt volgens hem inderdaad niet. Door een vakantie zou het nieuws echter volledig aan hem zijn voorbij gegaan.

Over de mail waarin hij zijn toenmalige manager namen doorstuurt voor nep-accounts zegt hij dat ze daar niet voor bedoeld waren. Op verdere vragen weigert hij in te gaan.

 

Bron(nen):   De Volkskrant