Drie BN’ers vertellen hoe het is als de roem verdwijnt

Drie BN’ers vertellen over de roem én over de tijd dat het stil werd. Allemaal zijn ze het over één ding eens: het werk is leuk, beroemd zijn niet.

Esmée Denters
Esmée Denters (29) is een van de eerste YouTube-sterren. Ze wordt in 2007 ontdekt door Justin Timberlake en krijgt een contract bij zijn platenlabel. In 2011 is het opeens over. “Achteraf denk ik weleens: had ik er maar meer van genoten. Het was zo’n rollercoaster waarin ik terechtkwam dat ik niet alle momenten ten volle heb beleefd. Het ene moment stond ik nog muziek te maken in mijn slaapkamer, het volgende trad ik op in het voorprogramma van Justin Timberlake. Ik ben heel verlegen en moest opeens performen voor vijftigduizend mensen in de Arena. Bloednerveus was ik, ik stond bijna te kotsen toen ik op moest.”

“Het was te gek, maar ook eenzaam. Ik miste mijn familie en vrienden. Het wereldje is hard. Toen er na drie jaar niet genoeg geld in het laatje kwam, werd de samenwerking verbroken. Ik snapte dat hoor, maar moeilijk was het wel.” Denters is nog steeds muziek aan het maken. “Het liefst wil ik de spotlights weer in, maar niet omdat ik beroemd wil zijn. Dat heeft namelijk een keerzijde. De druk, het geleefd worden: dat spreekt me totaal niet aan. Waar het mij om gaat, is dat ik mensen wil bereiken.”

Dewi Pechler
Dewi Pechler (34) werd vierde in de allereerste ‘Idols’. Ze werd in één klap beroemd, trad overal op en bracht enkele platen uit. Daarna wilde de platenmaatschappij niet verder. “Na twee jaar merkte ik dat er geen nieuwe plaat op stapel stond, er was geen kennelijk geen plan voor de lange termijn. Dat er niks nieuws gebeurde, was even wennen. Je wordt er onzeker van. Ik vroeg me vaak af: vinden mensen mij wel echt goed als zangeres? Of ging het om de bekendheid rondom ‘Idols’? Gelukkig heb ik dat kunnen loslaten. Ik was er eerlijk gezegd ook wel klaar mee, had behoefte aan rust. Op het podium staan is leuk, maar het herkend worden en het feit dat iedereen opeens een mening over je heeft, vond ik overweldigend.”

Ze woont nu met haar dochter in Friesland. “Ik zing nog steeds. Ook geef ik zangcoaching, die ik Voicefullness noem. Ik merk dat veel mensen een specifiek beeld nastreven, dat ze net zo goed willen worden als een bepaalde zanger of zangeres. Maar het is belangrijk dat je vanuit je hart zingt.”

Aukje van Ginneken
Aukje van Ginneken (36) werd op haar zeventiende bekend als Charlie in Goede Tijden, Slechte Tijden. “Toen ik na ruim drie jaar besloot te stoppen met mijn rol, was dat omdat ik weer ‘normaal’ wilde zijn. Ik wilde me net zoals mijn vriendinnen druk maken over welk jurkje ik zou aantrekken of over jongens, en niet over het lezen van scripts en het betalen van mijn hypotheek.”

“Tegenwoordig presenteer ik het tv-programma ‘Nederland heeft het’ en word ik nog steeds herkend, maar het is nu meer in balans. Bovenal ben ik moeder. Sinds ik kinderen heb, ben ik minder ambitieus geworden.”

Bron(nen):   Glamour