Martin Gaus keek dood in de ogen

AMSTERDAM - Martin Gaus is onlangs met spoed opgenomen in een ziekenhuis met een geperforeerde dunne darm. De situatie was zo ernstig dat rekening werd gehouden dat de oud-presentator van dierenprogramma's kwam te overlijden. "Die kans was groot", zegt Martin in De Telegraaf. "We hielden er allemaal rekening mee. Ik heb de dood in de ogen gekeken."

Martin vertelt dat hij tijdens een korte vakantie op Texel plotselinge "helse pijnen" in zijn onderbuik kreeg. "Het was echt verschrikkelijk", aldus de 73-jarige Martin. "Mijn buik was opgezwollen en de pijn was werkelijk ondraaglijk. Ik wist niet meer waar ik het moest zoeken, zoveel pijn had ik."

De levensreddende operatie heeft nu de nodige vervolgschade veroorzaakt aan Martins nieren, terwijl de dierenvriend al enkele maanden op een wachtlijst staat voor een donornier. De oud-presentator moet nu om de dag aan een dialysemachine liggen. "Ik schat in dat mijn nieren voor slechts nog zeven procent werken. Tot voor kort was dat nog achttien procent. Het is best ingrijpend om nu om de dag gedialyseerd te worden. Maar gelukkig leef ik nog. Het had ook anders kunnen aflopen. Er zijn nierpatiënten die nagenoeg continu gedialyseerd moeten worden."