‘Juf Ank’ maakt kans op Gouden Kalf

Actrice Ilse Warringa maakt voor haar rol als Juf Ank in de hitserie De Luizenmoeder kans op een Gouden Kalf. Dat heeft het Nederlands Filmfestival dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De jury prijst Warringa omdat "het niet vaak voorkomt dat een personage onmiddellijk in het collectieve geheugen van de samenleving wordt opgeslagen. Deze ongemakkelijke, kluchtige, maar ook ontroerende schooljuf heeft Nederland geraakt en dat is toe te schrijven aan het overtuigende tragikomische spel van deze actrice die alle uitersten vol humor en passie neerzet."

De belangrijkste Nederlandse filmprijzen worden op 5 oktober uitgereikt tijdens het grote Gala van de Nederlands Film in Utrecht. Het is de enige nominatie voor De Luizenmoeder.

Hendrik Groen

De tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen maakt kans op drie Gouden Kalveren. De succesvolle serie van producent NL Film is genomineerd in de categorie beste tv-drama, beste acteur (Kees Hulst) en beste actrice (Olga Zuiderhoek). De serie vertelt over enkele bewoners van een verzorgingsflat die een rebellenclub oprichten.

Beide series behoren tot de grote kijkcijferkanonnen van het afgelopen seizoen bij de NPO. De nominaties in de categorieën film worden later bekendgemaakt.

De uitreiking van de Kalveren vindt plaats op de slotavond van het Nederlands Film Festival.