Freriks stopt definitief met column bij OVT

Philip Freriks stopt met zijn column bij het NPO Radio 1-programma OVT. "Op naar nieuwe avonturen”, zei hij maandag in het televisieprogramma Pauw.

Zondag werd Freriks tijdens de radio-uitzending tot zijn verbazing uitgeluid als columnist. Vaste presentator Jos Palm zei dat ze "met grote spijt” afscheid van hem moesten nemen. Freriks wist van niets. Nadat hij dit voorjaar een gesprek had gehad, wachtte hij op een vervolg daarop over de vraag hoe verder, aldus Freriks.

De VPRO bood excuses aan voor de gang van zaken en zei dat de redactie van OVT en de VPRO niets liever willen dan dat Freriks blijft als columnist. "Ik weet niet wat er aan de hand is”, aldus Freriks bij Pauw. "Ze hebben mij bezworen dat het een misverstand is en dat ze willen dat ik blijf." Op de vraag van de presentator of hij zou doorgaan, reageerde Freriks resoluut met "Nee".

Felix Meurders

Medecolumnist John Jansen van Galen stelde zondag in Met Het Oog Op Morgen dat Freriks was ontslagen omdat OVT wilde verjongen. “Ik ben keurig opgebeld door de hoofdredacteur die zei: we gaan verjongen en we nemen afscheid van Philip Freriks en Alexander Münninghoff. Maar jij en Nelleke Noordervliet mogen blijven”, aldus Jansen van Galen. Waarom de 78-jarige columnist wel mocht blijven en zijn collega’s van 74 het veld moesten ruimen, weet hij niet.

Freriks kan deze versie van de loop der gebeurtenissen desgevraagd niet bevestigen, stelde hij maandag aan Buzze. “Ik heb niets vernomen sinds dat oriënterende gesprek over een mogelijk vertrek in maart, dus het zou best kunnen”, stelt de gelauwerde presentator. “Ik heb wel een mailtje gehad van Alexander dat op deze verklaring kan wijzen.”

Het is niet de eerste maal dat er rumoer is omdat een radiocoryfee vanwege zijn leeftijd het veld moet ruimen. Eerder dit najaar ontstond er veel commotie omdat BNNVARA Felix Meurders de laan uit wilde sturen als presentator van het populaire programma Spijkers met Koppen. Dit besluit werd uiteindelijk teruggedraaid.