Sterre van Woudenberg: “In het begin durfde ik niet zonder make-up de straat op”

De 18-jarige Sterre van Woudenberg speelt al twee jaar de hoofdrol van Nola in de populaire én bekroonde jeugdserie Brugklas. Nu is er de eerste bioscoopfilm, Brugklas: De tijd van mijn leven. Die draait vanaf donderdag in de theaters.

Het draaien van een speelfilm was een groot verschil met de korte afleveringen van tien minuten, vertelt de actrice. "Ik was na twee jaar zo gewend aan de manier waarop de serie wordt gemaakt; het draaien van een speelfilm is echt een heel ander proces. Nola maakt in anderhalf uur echt heel veel mee. Het was lastiger, maar ook veel vetter om te doen”, vertelt ze. Zo belandde ze tijdens de opnames drie keer in ijskoud water. "En één van die drie keer moest ik ook nog doen alsof ik het leuk vond. Dat was best wel een uitdaging.”

Brugklas is een fenomeen; de serie wordt trouw gevolgd door honderdduizenden tieners. “Ik verbaas me nog steeds als mensen mij nakijken op straat”, lacht Sterre. “In het begin durfde ik niet zonder make-up de straat op; je komt altijd mensen tegen die foto's of selfies maken en ik was toch bang dat ik er dan niet mooi op zou staan.” Zij blijft het een vreemde gewaarwording vinden dat ook volwassenen fan van de serie blijken te zijn. "Ik word soms aangesproken door studenten van 21 die zeggen dat ze elke avond met het hele huis kijken. Ik denk dat iedereen die in de brugklas zit of ooit in de brugklas gezeten heeft, zich goed kan herkennen in de situaties waar Nola en haar vrienden in belanden.”

Naïef

De actrice speelt Nola nu ruim twee jaar. “Ik denk dat ik Nola het beste als een puberversie van mijzelf kan omschrijven”, legt ze uit. “Eerlijkheid is heel belangrijk voor haar, op een bijna naïeve manier. Ze is bijna nog een kind in dat opzicht. Ik vind dat eigenlijk heel mooi; het is heel jammer dat die pure vorm van eerlijkheid verdwijnt naarmate je ouder wordt.” Veel fans denken dat Nola en Jesse, haar knipperlichtvriendje in de serie, ook in het echte leven een relatie hebben. “Nee, ik heb al anderhalf jaar een relatie met een hele leuke jongen die niets met de serie te maken heeft”, lacht ze.

Van Woudenberg wil graag verder gaan met acteren, al heeft zij voorlopig voor een studie business-management gekozen. “Ik ben er nog niet uit of een traditionele acteeropleiding echt iets voor mij is”, legt ze uit. “Ik vind het op dit moment heel lastig om daar onvoorwaardelijk voor te kiezen. Ik heb in Amsterdam de vooropleiding gedaan; ik heb daar heel veel geleerd, maar ik was ook erg gespannen. Maar misschien dat ik volgend jaar alsnog besluit om het te proberen op een toneelschool.”

Brugklas: De tijd van mijn leven gaat woensdag in première in het Atlas Theater in Emmen.