Oprichter Sundance bekent kindermisbruik

Eén van de oprichters van filmfestival Sundance heeft dinsdag in een rechtbank verklaard schuldig te zijn aan kindermisbruik. Sterling Van Wagenen werd eerder deze maand aangeklaagd voor seksueel misbruik van een jong meisje.

Van Wagenen stond samen met Robert Redford aan de wieg van Sundance, dat in 1978 z'n eerste editie beleefde. Redford is nog altijd betrokken bij het filmfestival, Van Wagenen vertrok in de jaren 90.

De misbruikzaak kwam aan het licht toen deze winter een geluidsopname opdook waarin Van Wagenen toegeeft zich te hebben vergrepen aan het kind. Volgens de lokale krant The Daily Utah Chronicle ging om het om een vriendinnetje van zijn zoon, dat bij hen logeerde. Het misbruik zou twee keer hebben plaatsgevonden toen het slachtoffer 10 en 13 jaar oud was.

Het Sundance Institute, de organisator van het filmfestival, reageerde eerder al op de aanklachten tegen de mede-oprichter. De stichting liet weten het gedrag waarvan Van Wagenen beschuldigd werd te verwerpen. Ook zei het instituut: "We verklaren ons solidair met iedereen die zo dapper is de waarheid te vertellen en misbruik aan het licht te brengen."