Bij de bookmakers is Duncan de grote favoriet, maar krijgen ze gelijk?

Ieder jaar spelen de bookmakers een grote rol in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Wat de wedkantoren voorspellen wordt uiterst serieus genomen, maar hebben ze ook gelijk?

Bij online wedkantoren zetten mensen geld in op de deelnemer van wie zij denken dat hij gaat winnen, maar die gokkers weten niet veel meer dan jij of ik dus zetten ze simpelweg in op het populairste nummer. Omdat heel veel mensen dat doen ontstaat dan een aardig beeld.

Dit jaar staat Duncan Laurence met zijn nummer Arcade ruimschoots bovenaan. Zijn kans op de winst wordt geraamd op 47 procent. Ver daarachter volgt Australië met 11 procent. Zweden, Zwitserland en Rusland hebben allemaal minder dan 10 procent kans om te winnen.

Kijk je naar andere jaren dan zie je dat de bookmakers vaak in de buurt zitten, maar het lang niet altijd helemaal goed hebben. Vorig jaar ging Cyprus met 38 procent op kop, op de voet gevolgd door Israël met een winstkans van 24 procent. Uiteindelijk ging die laatste er met de eerste plaats van door. Het jaar daarvoor was Italië wekenlang favoriet, maar het land werd uiteindelijk slechts zesde. In 2016 was voorspeld dat Rusland zou winnen, maar ook die wist de favorietenrol niet waar te maken. In 2015 hadden de bookmakers het wel goed en won Zweden.

Vaak heeft het uiteindelijke verlies van de favoriet te maken met een tegenvallende podiumpresentatie of een zangtechnische misser. Daarnaast is er natuurlijk het jury-oordeel dat voor de helft meetelt. Naar verluidt heeft Duncan voor de jury een geweldig optreden gegeven en ook tijdens de eerste halve finale ging het uitstekend. Daarnaast is zijn voorsprong op de nummer 2 wel erg groot dus als het lukt om zaterdag een vlekkeloze show neer te zetten dan zou je zeggen dat hij veel kans heeft om te winnen.