Belangstelling songfestival zelden zo hoog

De belangstelling bij steden en regio’s voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival is dit jaar ongekend. Maar weinig jaren meldden zich zoveel kandidaten, blijkt uit cijfers van de European Broadcasting Union (EBU).

Aanvankelijk meldden zich na de winst van Duncan Laurence negen steden of regio’s voor de organisatie, wat een absoluut record is. Inmiddels zijn met Den Haag, Breda en Leeuwarden drie geïnteresseerden afgehaakt. Met zes resterende kanshebbers zijn er echter nog altijd veel deelnemers in het spel. De laatste keer gebeurde dat in 2017, toen er in Oekraïne eveneens zes steden het grootste muziekfestijn van Europa binnen hoopten te halen.

"Er is in een vroeg stadium doorgaans veel interesse", zegt een woordvoerder van de EBU. "En we zijn onwijs blij dat dat ook het geval is in Nederland." Volgens hem is het aanbod per jaar heel afhankelijk van de mogelijkheden die een land te bieden heeft. "De grootte van het land en de beschikbare faciliteiten op de verschillende locaties zijn slechts enkele factoren die meespelen."

Voorwaarden

De EBU heeft een lijst opgesteld van voorwaarden waar iedere stad aan moet voldoen om het songfestival te mogen organiseren. Zo moet er een accommodatie zijn waar ongeveer 10.000 toeschouwers in kunnen en moet de stad makkelijk te bereiken zijn vanaf een internationale luchthaven. Ook moet er genoeg hotelaanbod zijn om minstens 2.000 mensen onder te brengen. Het gaat hier om de deelnemende delegaties, de pers en de fans.

Voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht/Limburg, Arnhem en Den Bosch nog in de race. Op 10 juli moeten zij hun bidbooks hebben ingeleverd. De definitieve keuze voor de gaststad wordt in augustus bekendgemaakt.