Documentaire toont bittere waarheid over Robin Williams

Vijf jaar geleden maakte Robin Williams op 63-jarige leeftijd een eind aan zijn leven. De komisch acteur, bekend van films als The Dead Poet Society, Good Morning Vietnam en Mrs. Doubtfire, was achter de schermen een veel minder vrolijke verschijning.

De documentaire Robin Williams: When the Laughter Stops, die gisteren in de VS werd uitgezonden, laat zien hoe zwaar de acteur het in de laatste maanden van zijn leven had. Hij kampte met een zware depressie, de ziekte van Parkinson en, zo bleek later uit de autopsie, met dementie.

“Robin maakte zich echt grote zorgen over de depressie die hem verteerde”, zegt zijn omgeving in de documentaire. “Hij had geen problemen met het openlijk vertellen over zijn verslaving aan drugs en alcohol. Maar zijn langere en vooral veel pijnlijkere strijd tegen Parkinson hield hij altijd voor zichzelf.”

Zijn vrouw Susan vertelt in de docu dat de gevolgen van zijn ziekte bijdroegen aan het besluit om zijn leven te beëindigen. Williams probeerde alles om te genezen van zijn paranoia en hallucinatie. “Robin bleef maar herhalen dat hij zijn hersenen gewoon opnieuw wou opstarten”, aldus vrouw Susan. “Hij werd gek en daar was hij zich van bewust. Kun je je de pijn voorstellen die hij gevoeld moet hebben toen hij zichzelf kwijtraakte? Hij wist niet eens waardoor het kwam. Hij begreep het niet en er was niemand die het kon stoppen.”