'Boyhood en Aanmodderfakker beste films 2014'

Beroemd
door anp
vrijdag, 26 december 2014 om 8:00
boyhood en aanmodderfakker beste films 20141419577447
Het Amerikaanse coming of age-epos Boyhood is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2014. De tragikomedie Aanmodderfakker is verkozen tot beste Nederlandse titel van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) vrijdag bekend.
Boyhood van regisseur Richard Linklater toont het opgroeien van de jongen Mason (Ellar Coltrane) van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Linklater en zijn cast kwamen over een periode van twaalf jaar elke zomer een paar weken bij elkaar om nieuwe scènes te draaien, zodat Mason en zijn ouders (Ethan Hawke en Patricia Arquette) in de film daadwerkelijk ouder worden. Het epos werd eerder al door recensenten in Amerika uitgeroepen tot beste film van het jaar en geldt als grote kanshebber bij de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.
Op de tweede plaats eindigde het veelbekroonde Poolse drama Ida, over een non die op zoek gaat naar een verzwegen geheim uit haar familieverleden. De laatste titel in de top 3 is het hartverscheurende historische epos 12 Years a Slave van regisseur Steve McQueen, die eerder dit jaar al de Oscar voor beste film won.
Gouden Kalveren
De beste Nederlandse bioscoopfilm, tragikomedie Aanmodderfakker van regisseur Michiel ten Horn, vertelt over een dertiger (gespeeld door Gijs Naber) die maar geen afscheid kan nemen van zijn studentenleven. De film was in oktober ook de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren.
De tweede plaats in de Nederlandse jaarlijst van de critici was het ontroerende coming of age-drama Jongens, over twee tieners (Gijs Blom en Ko Zandvliet) die verliefd op elkaar worden. Jongens won eerder ook al de KNF-prijs op het Nederlands Film Festival. De top 3 wordt afgesloten door Lucia de B, een thriller over de Haagse verpleegster (Ariane Schlüter) die ten onrechte werd veroordeeld voor de moord op talloze patiënten.
Het is de twaalfde keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten La Grande Bellezza (2013), Amour (2012), Drive (2011) en Toy Story 3 (2010) de titel in de wacht.