“Don't mention the war": BBC haalt ook Fawlty Towers-aflevering offline

Beroemd
door anp
donderdag, 11 juni 2020 om 22:25
britten halen ook fawlty towers aflevering offline1591908015
Een aflevering van de legendarische sitcom Fawlty Towers waarin de oneliner "don't mention the war" verschillende malen terugkomt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV. De uitzending lijkt na Little Britain het volgende slachtoffer van de Britten nu oud materiaal massaal opnieuw wordt beoordeeld vanwege mogelijk ongepaste inhoud.
The Guardian ontdekte dat de bewuste aflevering niet meer online staat. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met opmerkingen die Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) maakt over de Tweede Wereldoorlog in het bijzijn van een Duitse familie die logeert in het hotel. Majoor Gowen, een vaste gast, gebruikt daarnaast racistische taal in een anekdote over het West-Indische cricketteam.
UKTV liet de krant desgevraagd weten geen commentaar te geven en wil ook niet zeggen of het om een permanente beslissing gaat. "We geven geen commentaar op individuele titels. We beoordelen onze programma's echter regelmatig en passen waar nodig dingen aan of voegen waarschuwingen toe", aldus de woordvoerder. De andere elf afleveringen staan nog wel online.
De afgelopen dagen worden diverse oude tv-series en films weer onder de loep genomen omdat ze nu als discriminerend of racistisch worden ervaren. Zo besloot BBC en Netflix om Little Britain in het Verenigde Koninkrijk offline te halen omdat er blackface-sketches in voorkomen. Streamingdienst HBO besloot de filmklassieker Gone With the Wind uit 1939 te verwijderen omdat slavernij in de film verheerlijkt zou worden.
In Nederland gaat de NPO met omroepen in gesprek over de inhoud van oudere programma's.