Draaischijf Soldaat van Oranje maakte 2146 km

Beroemd
door anp
donderdag, 30 oktober 2014 om 6:23
draaischijf soldaat van oranje maakte 2146 km1414647415
Vier jaar geleden begon een uniek stuk theatergeschiedenis: toen ging in de TheaterHangaar in Katwijk de musical Soldaat van Oranje in première. Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet, bleek een schot in de roos. Inmiddels is Soldaat van Oranje de langstlopende Nederlandse musical aller tijden.
Dat wordt donderdag gevierd bij de 1354e voorstelling, die wederom uitverkocht is. In de afgelopen vier jaar waren alle voorstellingen tot de laatste stoel bezet. In totaal zagen bijna 1,5 miljoen bezoekers de musical. De unieke draaischijf waarop het publiek zich de hele voorstelling langs het decor begeeft, heeft inmiddels ruim 2146 kilometer afgelegd.
Veel bijzondere gasten hebben de afgelopen jaren Soldaat van Oranje gezien. Niet alleen bekeek de weduwe van Hazelhoff Roelfzema de voorstelling een paar keer, maar ook was koning Willem-Alexander meerdere malen te gast. Hij bezocht het stuk, waarin zijn overgrootmoeder een belangrijke rol speelt, onder anderen met kroonprinses Amalia.
Het vierjarig jubileum wordt donderdagavond gevierd met de bezoekers, die na afloop een speciale herinneringsmok krijgen uitgereikt. De verjaardag staat in het teken van de Stichting Educatieve Theaterprojecten, die probeert zoveel mogelijk scholen met korting naar de musical te krijgen. De voorstelling is voorlopig nog tot juni 2015 te zien.