Het 'broodje' van Toots blijft stil...

Beroemd
door anpmaandag, 22 augustus 2016 om 10:41
het broodje van toots blijft stil1471855492
Noem in een gezelschap het woord mondharmonica en velen zullen denken aan Toots Thielemans. Hij overleed maandag op 94-jarige leeftijd. Het 'broodje', zoals hij zijn instrument noemde, is dan ook onlosmakelijk verbonden met de bekende Vlaming, die in 1922 in Brussel werd geboren als Jean Baptiste Thielemans. Later kreeg hij de bijnaam Toots, een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata.
Thielemans begon in de jaren dertig mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, om - als astmapatiënt - controle over zijn ademhaling te krijgen. "Het in- en uitblazen van toontjes was goed voor me. Maar de astma heb ik nooit echt kunnen wegblazen met mijn broodje."
Toots speelde onder meer met Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Billy Joel, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker en Benny Goodman. Uiteindelijk wilde iedereen vooral met hém spelen.
Specialiteit
Ook speelde hij de tunes van televisieprogramma's als Sesamstraat en Baantjer en hij soleerde op soundtracks voor films als Midnight Cowboy, The Getaway en Turks Fruit. Ook componeerde hij het bekende Bluesette. Een andere specialiteit was het spelen van een melodie op de gitaar en die unisono meefluiten.
De vriendelijke muzikant woonde vooral in Amerika, maar had ook een huis bij Brussel, wat hem de bijnaam Vlamerikaan opleverde. Amerikaanse artiesten geloofden uiteindelijk niet meer dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel 'soul' in zijn muziek zat. ,,You're not from Brussels, you're from Mississippi", zei Quincy Jones bijvoorbeeld.
Koning
Jean Baptiste Thielemans kreeg, behalve talloze muziekprijzen, twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische koning Toots en zijn vrouw tot baron en barones.
Optredens vielen hem de laatste jaren steeds moeilijker. Zo moest hij op doktersadvies in 2006 een aantal concerten in Nederland afzeggen. In maart 2014 werd bekend dat hij een punt zette achter zijn carrière, maar in augustus dat jaar stond hij tijdens Jazz Middelheim toch weer op de planken, na een hommageconcert voor hem.