Isa Hoes geeft college over depressiviteit

Beroemd
door anp
vrijdag, 10 oktober 2014 om 7:25
isa hoes geeft college over depressiviteit1412918903
Isa Hoes gaat voor openheid. De actrice houdt vrijdagavond in Tiel een collegetour over depressieve klachten en het gebrek aan openheid hierover. Dit doet ze in het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. "Je bent niet de enige die dit heeft", zegt ze in het AD.
Isa's man Antonie Kamerling beroofde zichzelf 4 jaar geleden van het leven. Hij was depressief. Met hem kon ze maar moeilijk over zijn probleem praten. "Wij kwamen nooit verder dan de constatering dat het misschien erfelijk was. Hij wilde het er niet over hebben. ‘Ja, ja, ja,’ zei hij dan geïrriteerd. Niemand vindt het fijn niet gelukkig te zijn. Wij zijn nooit het hele traject ingegaan van hulpverlening en medicijnen."
Ze vervolgt: "Wij dachten dat we alles hadden. Een leuk gezin, twee kleine kinderen, leuk werk. Dan mag je toch niet ongelukkig zijn? We durfden er niet over te praten. Dat hebben veel mensen. Op het oog niets te klagen en dan schamen ze zich om erover te praten." Ook bij Isa rustte er een taboe op de openheid. "Ik kan nu niet meer doorvragen waarom hij het er niet over wilde hebben. Ik wilde wel dat hij hulp zocht, maar hij vond het onzin. Misschien wilde hij niet ziek zijn in zijn hoofd. Hij praatte zich er altijd uit. ‘Ik ben toch niet gek, ik weet precies hoe het werkt,’ zei hij dan.
Daarom wilde de actrice dat er meer open gesproken wordt over het probleem. "Omdat het goed is dat er meer openheid komt, zodat mensen zich niet in een hoekje geplaatst voelen of in een isolement komen. Dat geldt ook voor partners van mensen die depressief zijn. Het is zo moeilijk om het te bespreken. Er rust nog een heel groot taboe op praten over depressiviteit. Het is tijd dat we dat doorbreken.’’