Kanker is terug bij Joop Braakhekke

Beroemd
door anp
maandag, 12 september 2016 om 7:34
kanker is terug bij joop braakhekke1473658573
Joop Braakhekke heeft afgelopen week slecht nieuws te horen gekregen. De tv-kok dacht alvleeskanker te hebben overwonnen maar de ziekte is teruggekomen. "Het was foute boel. De kanker is teruggekomen. Er zijn uitzaaiingen in mijn lever en longen", vertelt Joop in een openhartig interview in De Telegraaf.
"Wat je te horen krijgt is een donderslag bij heldere hemel, maar toch hoop je natúúrlijk dat het niet zo is. Dat de kanker weg is", zegt Joop over de middag dat hij door zijn arts op de hoogte werd gesteld. "Hoewel, nu moet ik eerlijk zijn, diep in mijn hart wist ik ook wel dat het niet goed zat. Ik had de laatste tijd veel last van mijn maag. Ik dacht bij mezelf: wat raar, het klopt niet."
Joop weet dat 'het zwaard van Damocles' nu boven zijn hoofd hangt. Toch geeft de tv-kok zich niet zomaar gewonnen. "Ik word fantastisch begeleid door het ziekenhuis, waar ze me een zware chemokuur adviseren. In de eerste instantie ben ik daar niet zo voor, je weet niet of die aanslaat en je hebt dan ook geen leven meer, maar als het een keuze is tussen de dood en chemo, kies ik toch voor het laatste."
Euthanasie
Ook overweegt Joop nog andere behandelwijzen die minder belastend zijn, al beseft hij maar al te goed dat het uitstel van executie is. "In het genezen van kanker geloof ik niet. Maar van kanker een chronische ziekte maken, lijkt me wel tot de mogelijkheden behoren. Er zijn mensen die immuuntherapieën volgen en daarmee het leven rekken. Een enkeling lukt het."
Mocht er echt geen behandeling meer aanslaan, kiest Joop voor euthanasie. "Ja, daar denk ik aan. Ik ga niet de lijdensweg op die mijn vriendin Joke, die ook alvleeskanker had en deze zomer is overleden, heeft afgelegd", zegt hij. "Ik dénk er niet aan. Als je dan toch moet gaan, dan maar beter in glorie."