‘Koningslied-zin Ewbank steeds vaker gebruikt’

Beroemd
door anp
zondag, 23 september 2018 om 12:39
koningslied zin ewbank steeds vaker gebruikt1537699453
De omstreden zin ‘de dag die je wist dat gaat komen is eindelijk hier’ uit het Koningslied van componist John Ewbank heeft zich de afgelopen vijf jaar in het Nederlandse taalgebruik genesteld. Dat stelt hoofdredacteur Ton den Boon van De Dikke Van Dale in een interview op NPO Radio 5. De zin heeft daarom een vermelding ontvangen in het gezaghebbende woordenboek.
Hoewel de zin veel werd bekritiseerd, was er op zich taalkundig gezien niets mis mee, stelt Den Boon. “Het is een grammaticaal ongebruikelijke constructie”, bevestigt hij. “Maar niet verkeerd. In de 19e eeuw werd deze zinsvorm niet door de minsten gebruikt: onder meer schrijver Frederik van Eeden en dichters Albert Verwey en J.J. Cremer hanteerden deze constructie.”
Door alle kritiek op de zin, heeft deze oudere constructie zich de afgelopen jaren weer trefzeker een plek in het Nederlandse taalgebruik verworven. “In de media wordt bijvoorbeeld gesproken over de brief van de gemeente die je wist dat zou komen, of de file die je wist dat zou komen, of de beurscorrectie die je wist dat zou komen. De zin is nieuw leven ingeblazen en is weer een heel eigen leven gaan leiden.”
Nu, vijf jaar na het Koningslied, wordt er meestal nog wel verwezen naar de lacherige ontvangst van de tekst en de zin. “Maar in de toekomst gaan de mensen die connotatie vergeten en gaan we dit type constructie steeds vaker zonder die toespelingen aantreffen”, voorspelt Den Boon.