Opvallende onthulling over einde Beatles: "Het was John Lennon die de stekker eruit trok"

Beroemd
door Jeannette Krasmaandag, 11 oktober 2021 om 12:11
anp 79081917
Het is het meest besproken einde van een muziekgroep ooit: de break-up van de Beatles. Altijd werd gezegd dat Paul McCartney de breuk veroorzaakte. Maar hij onthult nu dat het John Lennon was die de groep wilde verlaten.
"Ik was niet degene die de breuk instigeerde. Dat was onze Johnny," zegt hij in een uitgebreid interview dat later deze maand bij de BBC wordt uitgezonden op radio 4 en waarover The Guardian schrijft. McCartney, die volgende zomer 80 wordt, noemt het 'de moeilijkste periode uit zijn leven'. Hij vond dat de groep na slechts acht jaar samen 'nog vrij goede dingen maakte'. "Dit was mijn band, dit was mijn baan, dit was mijn leven dus ik wilde doorgaan."
ScheidingAls Lennon er de stekker niet uit had getrokken, zou de band waarschijnlijk veel langer hebben bestaan. "Het punt was dat John een nieuw leven begon met Yoko. John wilde altijd al losbreken uit de maatschappij, omdat hij was grootgebracht door zijn tante Mimi, die heel streng was, dus hij zocht altijd manieren om uit te breken."
McCartney heeft het altijd vervelend gevonden dat hij de schuld kreeg van de breuk, terwijl Lennon degene was die weg wilde. "John liep op een dag de kamer binnen en zei: ik verlaat de Beatles." Zijn besluit sloeg in als een bom. "Het voelde als een scheiding. De andere leden moesten de scherven oprapen."
Dat er verwarring is ontstaan, komt doordat manager Allen Klein de breuk nog een aantal maanden geheim wilde houden. "Dus we moesten een tijdje doen alsof. Dat was raar, omdat we allemaal wisten dat dit het einde van de Beatles was, maar we konden niet zomaar weggaan." Uiteindelijk was het McCartney die genoeg kreeg van het geheim en het nieuws naar buiten bracht.