Prinses Amalia vond in Spanje 'meer vrijheid' dan in Nederland

Beroemd
zaterdag, 27 april 2024 om 13:04
bijgewerkt om zaterdag, 27 april 2024 om 13:12
portretfoto prinses catharina amalia 2017
Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde "meer vrijheid kunnen vinden" dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.
Prinses Alexia heeft een tussenjaar, nadat ze vorige zomer haar diploma haalde in Wales. ,,Ik ben heel gelukkig geweest om veel te kunnen reizen en andere culturen te leren kennen. Vooral om even met iets anders bezig te kunnen zijn dan met school", zegt Alexia. ,,Een beetje werken, een beetje reizen. In zo'n tussenjaar is elk moment bijzonder."
Ze weet nog niet wat ze hierna gaat doen.
Republikeinen demonstreren in Emmen langs koninklijke route
De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert langs de route van de koninklijke familie in Emmen. Een groep van ongeveer dertig mensen staat in een apart demonstratievak en houdt een groot scorebord omhoog. Daarop is het aantal verzamelde handtekeningen voor een petitie te zien die oproept tot een flinke salarisverlaging voor de koning.
Toen de koninklijke familie voorbijkwam, klonk er boegeroep en schreeuwden de demonstranten onder meer "Stop de monarchie". Ook hielden ze borden omhoog met teksten als "Willem de laatste", "Nooit blauwe enveloppen", en "Willem-Alexander, wil je nu echt je dochter dit aandoen?".
De koning zwaaide in de richting van de demonstranten, maar bleef niet staan. Ook de rest van de familie liep door.
Inmiddels hebben meer dan 8000 mensen de petitie ondertekend. Volgens voorzitter Floris Müller gaat het om een interactieve demonstratie waarbij mensen ook live kunnen tekenen. Uiteindelijk hoopt de organisatie zeker 50.000 handtekeningen op te halen.
Republiek wil dat Willem-Alexander in plaats van de 1,1 miljoen euro die hij nu jaarlijks ontvangt, niet meer gaat verdienen dan de balkenendenorm van ongeveer 233.000 euro per jaar. Bovendien zou hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting moeten betalen. "In een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben valt het niet uit te leggen dat we het staatshoofd zoveel geld betalen, het is oneerlijk en een symbool van ongelijkheid in de samenleving", aldus Müller.