Vermaak op tv blijft heet hangijzer in Kamer

Beroemd
door anp
vrijdag, 09 oktober 2015 om 4:22
vermaak op tv blijft heet hangijzer in kamer1444357941
In de Tweede Kamer tekent zich genoeg steun af voor wijzigingen in het publieke omroepbestel. Die houden onder meer in dat amusement op de publieke televisie wordt beperkt en dat buitenproducenten toegang krijgen tot het bestel.
De irritatie over amusementsprogramma's op televisie liep hoog op tijdens het debat, dat lang doorliep in de nacht van donderdag op vrijdag. "Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Media komt er minder amusement maar volgens de PvdA verandert er juist niets", hoonde SP'er Jasper van Dijk. Hij zelf vindt nut en noodzaak van de wet twijfelachtig.
Vooral D66 en Dekker botsten hard. D66'er Kees Verhoeven kon zich aanvankelijk vinden in de plannen van Dekker toen hij die vorig jaar lanceerde, maar vreest nu dat er niets verandert. "Er blijft evenveel amusement en het omroepbestel gaat alleen op papier lopen voor buitenproducenten", zei hij. De omroepen houden volgens hem hun positie en macht.
Dekker benadrukte dat de hoeveelheid amusement op de publieke omroep beperkt wordt, maar zowel voor- als tegenstanders geloofden hem niet. Net als de VVD vindt D66 dat amusement op tv niet met belastinggeld moet worden gemaakt, maar op de commerciële zenders thuishoort. Ze vinden net als Dekker dat de publieke zenders zich moeten richten op informatie, cultuur en educatie. Andere partijen zoals PvdA en CDA willen juist wel vasthouden aan amusementsprogramma's bij de publieke omroep.
De Kamer stemt volgende week over de voorstellen.