Vooral roetveegpieten in Sinterklaasjournaal

Beroemd
door anp
maandag, 12 november 2018 om 18:57
vooral roetveegpieten in sinterklaasjournaal1542045850
HILVERSUM - In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal waren maandagavond vooral roetveegpieten te zien. Vanaf de eerste scène hadden de pieten geen egaal zwarte gezichten, maar slechts zwarte roetvegen op hun gezicht. Slechts één piet, gespeeld door acteur Maarten Wansink, had een volledig zwart gezicht.
De NTR wil desgevraagd geen toelichting geven op de kleur van de pieten in het Sinterklaasjournaal. In eerste instantie meldde de omroep een maand geleden dat er alleen maar roetveegpieten te zien zouden zijn in het programma. Maar later herzag de NTR deze uitspraak en werd gezegd dat er toch ook egaal zwarte pieten in het programma zouden voorkomen.
In de eerste aflevering legde presentatrice Dieuwertje Blok het eerste contact met de stoomboot, die koers moet zetten naar Zaanstad. De boot is echter nog niet vertrokken omdat Sinterklaas nog niet aan boord is.
Rechtszaak
Het Sinterklaasjournaal ligt de afgelopen weken onder vuur omdat er nog steeds egaal zwarte pieten in het programma zouden zitten. Maandagochtend bezette een aantal anti-Piet-activisten tijdelijk een loopbrug op het Mediapark. Een aantal protestgroepen heeft de NTR voor de rechter gedaagd om de sinterklaasintocht in Zaanstad te voorkomen. Zij vinden dat de kleur van de, in de ogen van sommige Nederlanders racistische, zwarte piet niet snel genoeg verandert in de programma’s van de NTR.
Bij de intocht van Sinterklaas vorige jaar in Dokkum blokkeerden pro-Piet-activisten de A7 om te voorkomen dat anti-Piet-activisten de stad konden bereiken. Zij werden vorige week door de rechter veroordeeld tot forse taakstraffen.