De natuurdocumentaires van de BBC behoren tot de beste in hun soort. Overweldigende beelden van natuurschoon en het dierenrijk. Componist George Fenton maakte bij al die docu's de begeleidende muziek. Op tv een beetje het ondergeschoven kindje, maar met zijn Planet Earth in Concert krijgt de Brit zijn composities vol in de spotlights.
Fenton staat op zaterdag 28 december met het muzikale spektakel in de Ziggo Dome in Amsterdam. Hij dirigeert daar het 80-koppig Gelders Orkest dat zijn muziek ten gehore brengt. Dit keer zijn de beelden, die worden vertoond op een 30 meter breed scherm, ondergeschikt aan de muziek. Fenton: ''Planet Earth in Concert is zien met je oren en luisteren met je ogen.''
In april deed de componist de muziekzaal in Amsterdam voor het eerst aan, met Frozen Planet in Concert. Toen speelde het orkest uit Gelderland de muziek die Fenton schreef voor de BBC-documentaire over de ijzige Noord- en Zuidpool. Volgens de Brit is er een groot verschil in sfeer tussen de muziek in Frozen Planet en Planet Earth. “De kracht van Frozen Planet is dat het over één wereld gaat. Planet Earth is veel diverser, het is een reis door heel veel verschillende gebieden. Dat hoor je terug in de muziek.”
Muzikale uitdaging
De natuurdocumentaire staat bekend om het gebruik van de meest geavanceerde filmtechniek. Dat stelde Fenton voor een muzikale uitdaging. ''Er is veel gedraaid met een speciale steadicam onder een helikopter. Die kan onwaarschijnlijk ver inzoomen. Dat leverde veel beelden op waarin eigenlijk niets gebeurt, alleen maar minuten lang zoomen. Ik heb daar hele lange, uitgerekte muziekstukken op moeten maken. Die lenen zich bijzonder goed voor een live-uitvoering door een symfonisch orkest.”
De liveshow bevat vooral beelden uit de bekende documentaire, maar er is ook extra materiaal toegevoegd dat niet eerder te zien was. “Omdat de muziek leidend is, hebben we hier en daar extra beelden nodig om het verhaal te vertellen. Zodat het publiek begrijpt wat er te zien is zonder dat er veel wordt uitgelegd.'' Daarnaast voorziet oud-Journaalpresentatrice Sacha de Boer de beelden van begeleidend commentaar.
Vaker doen
De componist hoopt met zijn shows mensen te trekken die niet snel naar een klassiek concert zouden gaan. “Na afloop zeggen bezoekers vaak: ik ga dit vaker doen. Dat is voor mij het ultieme resultaat.”