Biograaf Cruijff geeft toe: “Ik had het zo niet op moeten schrijven”

Biograaf Auke Kok heeft jaren aan de biografie van Johan Cruijff gewerkt. Hij heeft bovendien een schat aan ervaring. Toch lijkt het erop dat hij de mist in is gegaan met één belangrijke passage in het boek, waarin hij schrijft dat de overleden oud-voetballer een miljoen euro per jaar kreeg voor zijn werkzaamheden voor de Cruyff-foundation.

In de rechtszaal zei hij vanmiddag: "Ik vind het naar en vervelend en dit was niet de bedoeling. Als ik aan de rechtzetting kan bijdragen zal ik dat zeker doen.’’ De rechter reageert daarop met: "Dan valt er dus iets recht te zetten?” Kok: "Dat ik dat zo niet op had moeten schrijven.”

De rechter gaat door: "Had u het zo niet op moeten schrijven of kunt u het niet bewijzen?” Kok: "Ik begon te twijfelen, heb anderen gebeld, en toen bleek het misschien toch iets anders te liggen.”

Voor de Cruyff-foundation is de impact groot. "Als de bewering van Kok zou kloppen, zou de Foundation hun speciale Goede Doelen-status (anbi) verliezen. Het schaadt de reputatie enorm en daarom moet het boek uit de handel worden genomen,” aldus de advocaten.

Die eisen nu dat de boeken uit de handel worden genomen. Aangezien er al 65.000 exemplaren zijn gedrukt, loopt de schade voor de uitgeverij in dat geval op tot honderdduizenden euro's.