Bijzondere grafieken over boeken

De digitalisatie van boeken heeft behalve voor een lekker lege boekenkast en vakantiekoffer (hoera voor de e-reader!) gezorgd dat de inhoud van boeken geanalyseerd kan worden op een manier waarop dat eerder niet mogelijk was. Met speciale algoritmes kan van alles worden onderzocht, bijvoorbeeld welke thema's centraal staan in bestsellers of hoe verschillende thema's zich onderling verhouden tijdens de ontwikkeling van de plot. Zo ging er in elk van de romans die in 2011 de Man Booker Prize won, iemand dood. Best nuttige kennis voor aspirant-schrijvers:

bestseller

Andere visualisaties zijn gewoon heel erg mooi. Bijvoorbeeld deze, een vingerafdruk gemaakt van de ruggen van allerlei bekende boeken: ruggen Of deze, een analyse op woordniveau van deel 1 van Jack Kerouacs On the Road. Een organische structuur die hoofdstukken verdeelt in paragrafen, paragrafen in zinnen, en zinnen in woorden. Elk thema heeft een kleurcode. Ook als je nooit een boek leest, zijn ze prachtig. organism

Bron(nen):   10 amazing book visualisations      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    En nu graag George R. R. Martin’s Song of Ice and Fire in zo’n grafiek….. of is zijn plot te grillig, onverwacht, en creatief om in een statistiek te vangen….

Reacties niet toegestaan