De boeken-machine

Hij is niet sexy - hij ziet er uit als een grote kopieermachine – maar de Espresso Book Machine zal de grootste verandering voor de literatuur en het boek opleveren sinds Gutenberg (of Laurens Janszoon Coster) vijfhonderd jaar geleden de boekdrukkunst uitvond. 
De Espresso Book Machine drukt en bindt in vijf minuten ieder boek dat in zijn systeem zit. Hij is al een tijdje beschikbaar, maar gisteren is de eerste Europese boekhandel daadwerkelijk gaan werken met het apparaat. Bij de onthulling, in een filiaal van een Londense boekhandel, zaten er een half miljoen titels in het systeem. Dat zullen er spoedig een miljoen zijn, ofwel 35 kilometer plankruimte. 
Er zijn een paar grote gevolgen: grote boekhandels raken hun voorsprong op kleintjes kwijt. Met een Espresso Book Machine kan de kleine boekhandel in het provinciestadje concurreren met Donner, Scheltema en Bol.com. De machine geeft ook grote kansen aan boeken met kleinere oplage. Al die miljoenen die dromen van hun eigen boek krijgen nu een grotere kans. 
De machine kost honderdvijftig duizend euro en het kan voor de zeer behoudende boekenbranche een revolutie betekenen. Er is al een oudere youtube video beschikbaar, gemaakt toen de Espresso Book Machine zich in het ontwikkelingsstadium bevond. Deze video laat zien hoe het apparaat werkt. Zie link 2. 

Bron(nen):   The Guardian  Youtube