Overleden: Leo Vroman

Leo Vroman is zaterdagochtend overleden in zijn woonplaats Fort Worth in de Verenigde Staten. Vroman is 98 jaar geworden, maakt zijn uitgever bekend. In Nederland was hij bekend als dichter, zelf voelde hij zich vooral wetenschapper. Vroman, van Joodse afkomst, wist in mei 1940 ter nauwernood te ontsnappen en kwam in Batavia terecht. Daar werd hij geinterneerd. Na de oorlog ging hij naar Amerika waar hij bleef wonen tot zijn dood. Hij ontvang een aantal litterair prijzen, waarvan de PC Hooftprijs de voornaamste was. Ter herinnering: Psalm 1
Psalm I Systeem! Gij spitst geen oog of baard en draagt geen slepend kleed; hij die in U een man ontwaart misvormt U naar zijn eigen aard waar hij ook niets van weet. Systeem, ik noem U dus geen God, geen Heer of ander Woord waarvan men gave en gebod en wraak wacht en tot wiens genot men volkeren vermoordt. Systeem! Lijf dat op niets gelijkt, Aard van ons hier en nu, ik voel mij diep door U bereikt en als daardoor mijn tijd verstrijkt ben ik nog meer van U.
     

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Rust in vrede. De man was gelukkig zelfrespectabel door zich vooral wetenschapper te voelen en niet zo’n zweverig type.

 2. marianne martens

  lieve leo, als wetenschapper het Vroman- effect uitgevonden in het bloed en als dichter de mooiste in de grens van lucht en aarde poëzie geschreven,getekend en samen met Lauwereyns!! bundels uitgegeven.Uit die Vleugels 2013:
  Kleine Eeuwigheid:
  Tussen mijn eind en begin
  daar ligt mijn kleine eeuwigheid.
  Daar leef ik lekker binnenin.
  Daarbuiten bestaat geen tijd.
  22-09-2011

Reacties niet toegestaan