Kijkers hebben geen zin in Adriaan van Dis

Op een normale avond kijken zo'n anderhalf miljoen kijkers naar De Wereld Draait Door. Gisteren stond Matthijs van Nieuwkerk zijn plaats af aan Adriaan van Dis, voor een terugkeer van zijn ooit befaamde boekenprogramma 'Hier is...Adriaan van Dis. Dat vinden trouwe kijkers van DWDD kennelijk niet leuk: de helft haakte af en 'slechts' 883.000 bleven over. De Van Dis-special werd uitgezonden aan de vooravond van de Boekenweek Vorig jaar had De Wereld Draait Door ook al een Adriaan van Dis-special. Die wist 860.000 kijkers te boeien. DWDD was donderdag het dertiende meest bekeken programma van de dag. Gewoonlijk staat de talkshow in de top vijf.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton Martens

  Jammerlijk. Eindelijk een beetje inhoud en dan kijken we niet. Als er niet genoeg op sensatie beluste items belicht worden dan haken we af. Volgens mij zegt dat heel wat over het type kijker wat doorgaans op DWDD afstemt.

  • Pietje_Precies

   dat er evenveel mensen op adam/eva afstemmen, om de doos van een onbekende nederlander te zien, als op een intellectueel boekenprogramma, zegt meer over staat van de bevolking dan over Van Dis.

   (in antwoord op Anton Martens)
 2. De Staatsburger

  Nog best veel voor een boekenprogramma als je bedenkt dat steeds minder mensen lezen.

 3. Heldoppantoffels

  Toch 23.000 mensen meer dan de vorige keer.

 4. Templein

  Ik vond de vorige Adriaan van Dis interessanter en emotioneler (met Judith Schalansky, Clive Stafford Smith, Maarten & Eva Biesheuvel. De onderwerpen waren van dichterbij huis. Ik heb toen ademloos televisie gekeken. De schrijvers van de tweede Adriaan van Dis spraken me minder aan. Wel vond ik het leuk om Helga Ruebsaemen nog eens mee te maken, maar ik zal niet snel een boek van haar lezen. Van Juan Gabriel Vasquez misschien wel, vanwege de introductie dat je dan zijn land beter zal begrijpen.

 5. marianne martens

  Eigenlijk zou ik het uit willen schreeuwen. Eindelijk weer eens een beschaafd programma. Meer t.v kijkers, inderdaad Lekker onder ons in de huiskamer.Wat een kletsstuk hierboven. Behoor wel tot de vele, vele mensen die nauwelijks meer kijken. Ach, waar is Olijfje,de 2 drinken-boerinnetjes en De Heer Schrama die ook willen vertellen, maar eerst een glas wijn.
  NB Emmeke Smit houdt niet van de oudere mens,zijn levenservaring en intellect.

 6. Hoestnou?

  Wat is dit voor een domme conclusie? Hij heeft 23.000 kijkers meer dan vorig jaar! In totaal heeft ie 883.000 kijkers! Menig programmamaker zou hier een moord voor doen (en doet er misschien ook een moord voor). Als je zo redeneert als de bedenker van deze kop had er net zo goed kunnen staan: Koopavond op donderdag in de lift!

 7. Jan Leune

  Opgewonden standjes hier. Feit is dat DWDD vorig jaar werd uitgezonden op Nederland 3 en toen gemiddeld één miljoen kijkers trok. De uitzending met Van Dis had een kleine terugval tot gevolg. Dit jaar zendt DWDD uit op Nederland 1 met tot nu toe gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. Ruim de helft daarvan heeft plezier beleefd aan Van Dis, een paar procent meer dan vorig jaar. Dat zij ze van harte gegund. Bijna de helft van de gebruikelijke kijkers haakte af. Dat mag toch ook? Ieder zijn meug! Mathijs van Nieuwkerk is er wellicht minder blij mee, want daarvoor verhuisde hij niet van Ned. 3 naar Ned. 1. En Van Dis? Het zal hem waarschijnlijk een zorg zijn. Ruim 800.000 kijkers voor een boekenprogramma is heel mooi! Wie doet hem dat na?

 8. AT

  Het merendeel van de mensen die DWDD kijken, ‘kijken’ niet maar ‘staren’. Kijken impliceert actief en bewust visuele informatie tot je nemen. Kijken is vaak interesse of nieuwsgierigheid gerelateerd, bij staren is er een loskoppeling van zien en begrijpen. Interesse is niet iets wat de gemiddelde TV consument heeft, behoefte aan tijdvulling wel. Het liefste vergt deze vulling zo min mogelijk van de hersenen. Daarom kijkt men weg bij Van Dis maar staart men wel naar Utopia of Boer zoekt vrouw.

 9. Joke van Es

  Verouderd programma

 10. Martijn Wip

  Goh, ik had eigenlijk het tegenovergestelde

 11. Postbus2014

  Vorig jaar was het op een ander tijdstip.

 12. Marianne Kemmerling

  Wat fantastisch dat Van Nieuwkerk dit doet!! Natuurlijk kijken mensen die niet lezen niet graag, maar dit is nou echt het voorbeeld van een parel van een programma dat het gerechtvaardigd bestaan van de publieke omroep bewijst. Alsjeblieft blijven doen!

 13. Caroline

  Ik heb aan de reactie van Marianne NIETS toe te voegen. Ik geniet van dergelijke initiatieven en heb enorm genoten van het programma.
  Zodra er een select aantal kijkers overblijft gaat men er meteen van uit dat het een oninteressant programma is. Terwijl juist deze kijkers zo veel behoefte hebben aan programma’s die hen interesseren. Er is al zo veel “bulk” op televisie. Laten we dit soort uitzonderingen koesteren!!!!!

Reacties niet toegestaan