Nazi die Anne Frank oppakte werkte na de oorlog bij de geheime dienst

NRC bericht - op basis van een boek dat net is verschenen - dat de Nazi die Anne Frank oppakte gewoon in Duitse overheidsdienst terecht kwam. En dat hij onder andere oud-nazi's persooon wierf voor de Duitse staat. De Oostenrijker Silberbauer was de aanvoerder van het verder uit Nederlanders bestaande arrestatieteam dat de familie Frank oppakte. Behalve de Franks werden de familie Van Pels en Fritz Pfeffer opgepakt. Alleen Annes vader Otto overleefde de oorlog.
Silberbauer zat na de oorlog slechts kort vast. Pas in 1963, toen hij was ontdekt door nazi-jager Simon Wiesenthal, werd een onderzoek ingesteld naar zijn betrokkenheid bij de deportatie van Anne Frank. Dat leidde niet tot een strafzaak.
Uit het onderzoek blijkt nu dat Silberbauer na de oorlog als informant en recruteur heeft gewerkt voor de Bundesnachrichtendienst (BND) en zijn voorganger Organisation Gehlen. Dat zou zijn spoedige vrijlating kunnen verklaren. Op bijeenkomsten van oud-nazi’s probeerde hij potentiële medewerkers voor de BND te werven. Bij de West-Duitse geheime dienst werkten na de oorlog honderden voormalige leden van het vervolgingsapparaat van de nazi’s.
In het boek Breach beschrijft onderzoeker Peter-Ferdinand Koch dat veel medewerkers van de SS na de oorlog aan de slag konden bij de West-Duitse Bundesnachrichtendienst (BND). Zo ook Silberbauer.

  
Peter-Ferdinand Koch.
"Enttarnt - Doppelagenten: Namen, Fakten, Beweise".
Ecowin Verlag 2011.
ISBN 978-3-7110-0008-8.

 

Bron(nen):   Knack