Hoe je kunt stoppen met piekeren: 3 lessen

Iedereen piekert wel eens. Daar is niets mis mee. Maar als piekeren een gewoonte wordt en steeds meer je leven beheerst, is het tijd om er wat aan te doen. Piekeraars zijn niet alleen zorgelijk, maar ook negatief, angstig en gespannen en dat kan zijn weerslag hebben op je lichamelijke gezondheid. Buikpijn, rug- en nekklachten, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen kunnen bv. het gevolg zijn.

Reden genoeg dus om ermee te stoppen. De waaier Pieker er niet over! staat vol checklists en duidelijke adviezen om het piekeren voortaan een halt toe te roepen en weer terug te brengen tot normale proporties.

Hier 3 tips uit Business Insider. Meer tips kun je lezen in het fragment van de waaier.

  1. Beoordeel het belang van de dingen waar je je zorgen over maakt. Spendeer geen onevenredige hoeveelheid zorgen aan akkefietjes. Probeer bij het onderwerp te blijven en laat je angsten niet uitdijen. Een probleem op 1 gebied, betekent niet dat er problemen zijn met (alle) andere.
  2. Maak een to-do list i.v.m. 1 probleem en werk die systematisch af. Laat je ondertussen niet afleiden door andere zorgen.
  3. Pak het probleem waar je je zorgen over begint te maken zo snel mogelijk aan. Hak knopen door. Dat is beslist niet makkelijk als je hoge eisen aan jezelf stelt en nogal twijfelzuchtig bent, maar vaak gaat het om een keuze tussen 2 gelijkwaardige alternatieven en is er geen perfecte oplossing. Wat je ook kiest: het heeft zijn voor- en zijn nadelen. Vertrouw in zo'n situatie op je instinct.

Pieker er niet over
V. van Lieshout
€ 14,95
Uitgeverij Thema
ISBN: 9789058714305

Bron(nen):   Business Insider  waaier  fragment