Niets is zo veranderlijk als de mens in zijn houding naar dieren

Sommigen verzorgen en knuffelen we hartstochtelijk, terwijl we anderen opeten of zelfs doodslaan zodra ze maar in onze buurt komen. Het konijn is een knuffeldier voor kinderen, maaltijd op ons bord, proefkonijn in het laboratorium, bontje aan een jas en ongedierte in de landbouw.

De laatste jaren lijkt onze houding naar dieren te veranderen door de opkomst van het dierenactivisme. De fundamentele vraag die blijft liggen is waarom mensen zo wispelturig zijn in hun relatie met dieren?

Hal Herzog is een vooraanstaand antrozoöloog, een nieuwe wetenschap die de verhouding tussen mens en dier bestudeert. In zijn boek ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’ combineert hij grappige anecdotes over zijn kat Tilly en zijn hond Tsali met fascinerende onderzoeksresultaten en zijn eigen inzichten. Hij schuwt daarbij de controverse niet met hoofdstukken als ‘Groeien kinderen die dieren mishandelen op tot extreem gewelddadige mensen?’ en ‘Moeten dierproeven aantonen dat we geen dierproeven meer moeten doen?’ We aaien ze, we haten ze, we eten ze laat je kritisch kijken naar je eigen gedrag. Tegelijkertijd – en dat is het allermooiste – brengt het een glimlach op je gezicht.

We aaien ze, we haten ze, we eten ze
Hal Herzog
€ 24,90
Uitgeverij Ten Have
ISBN: 9789025959838

Bron(nen):   Boeken Blog