Geen verbod op ‘De Wolken’ van Hugo Claus

'De Wolken', het postuum verschenen boek van Hugo Claus, mag verkocht blijven worden. Een rechter in  Antwerpen heeft in een kort geding beslist dat de zonen van de overleden schrijver de verspreiding van het boek niet kunnen verbieden meldt De Standaard.
Thomas Claus en Arthur Kristel (zoon van Sylvia) eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag omdat het boek de privacy van hun overleden vader zou schenden. 'De Wolken' bevat een selectie uit het persoonlijke archief van de schrijver. Humo-journalist Mark Schaevers werkte daarvoor samen met de weduwe van Claus.


Maar omdat alle rechten op het werk van Hugo Claus bij zijn weduwe Veerle de Wit berusten, mag zij ermee doen wat zij wil. Hugo Claus had in 2007 een document opgesteld waarin hij haar als beheerder van zijn patrimonium benoemd, iets wat ze ook tijdens zijn leven al gedaan had.

Ook de eis van de zonen tegenover uitgeverij De Bezige Bij werd van tafel geveegd. Want aangezien de auteur van de publicatie bekend is (Mark Schaevers), een vriend van Claus - hadden ze het geding tegen hem moeten aanspannen en niet tegen de uitgeverij.


In Vlaanderen is het boek, vol beschrijvingen van Claus' seksuele escapades met onder andere Sylvia Kristel, al aan zijn derde druk toe, en staat bovenaan de boeken top-10.

Bron(nen):   De Standaard