Madeleine: het meisje dat spoorloos verdween

Madeleine McCann zou nu 8 jaar zijn, maar ondertussen is ze al vier jaar spoorloos en haar verdwijning is nog steeds een raadsel. Wat is er met Madeleine gebeurd? Is ze ontvoerd en is ze dood? Of leeft ze nog en is ze ergens opgesloten? De mediastorm is gaan liggen, maar de vragen blijven.

Haar moeder Kate McCann (43) schreef er een boek over:
'We gingen gewoon een week met onze vrienden op vakantie naar Portugal. We waren zorgeloos. Veel te zorgeloos. We zaten in een schijnbaar veilig, kindvriendelijk vakantiepark, vol met gezinnen als het onze. De kinderen lagen in diepe slaap en om het halfuur gingen we bij hen kijken .... We voelden ons allebei zo wanhopig schuldig. Wat we ook wel of niet goed hadden gedaan, we waren Madeleines ouders en in onze ogen hadden we gefaald, omdat we haar geen veiligheid hadden geboden.'

'Als ik zou bekennen dat Madeleine door een ongeluk in het appartement was overleden en dat we haar lijk hadden verstopt en gedumpt, dan kon ik een veel lagere straf krijgen dan als ze me van doodslag zouden beschuldigen. Dat zei de politie. Het was nog niet erg genoeg dat we ons zelf schuldig voelden. Een lijkenhond had een lijkengeur waargenomen in het appartement. In de huurauto die we 3 weken na de feiten huurden, zou DNA gevonden zijn van Madeleine. Achteraf is dat allemaal fout gebleken, maar het kwaad was geschied'.

'De media stortten zich als gieren op ons. Toen we terugkwamen uit Portugal, hebben ze maandenlang voor ons huis in Leicestershire gekampeerd. Telkens als ik met de tweeling naar de supermarkt ging, staken ze hun lenzen tot in de auto. Pas met Kerstmis zijn ze vertrokken. En toen er echt niets meer te schrijven was, begonnen ze verschrikkelijke zaken te verzinnen'.

Het is ook de bedoeling om met het boek geld in te zamelen, zodat de zoektocht naar Madeleine kan worden voortgezet. Haar ouders blijven hopen dat ze wordt gevonden: 'Madeleine leeft tot iemand het tegendeel bewijst'.

Madeleine
De verdwijning van onze dochter en de voortdurende zoektocht naar haar
Kate McCann
€ 18,95
Uitgeverij Boekerij
ISBN 9789022560297

Bron(nen):   De Standaard