10 tips om je geheugen te verbeteren

Een goed geheugen krijg je door het te trainen. Journalist Joshua Foer weet dat als geen ander. Hij kreeg ooit de opdracht om een stuk te schrijven over het USA Memory Championship. Hoewel hij van zichzelf zei dat hij een middelmatig geheugen had, begon Foer een jaar lang te trainen voor het kampioenschap dat hij uiteindelijk won. In de tussentijd las Foer alles wat los en vast zat over het geheugen en schreef hij een boek hierover: 'Het geheugenpaleis'.

Ziehier alvast 10 tips waarmee je je geheugen kunt verbeteren:

 1. Wees actief
  Dit geldt voor alles, of je nu luistert, denkt of leest. Notities nemen of samenvatten wat de ander net verteld heeft, houdt je bij de les. Als je alleen maar passief luistert, gaan je gedachten sneller afdwalen.
 2. Focus
  Verbreed je focus en je zult je meer herinneren. Doe alsof alles van vitaal belang is, alsof je een CSI-agent bent voor wie ieder detail belangrijk kan zijn. Maar als je je voorbereidt op een toets, kun je maar beter selectief te werk gaan en je concentreren op de meest belangrijke dingen.
 3. Maak associaties
  Probeer verbanden te leggen tussen wat je probeert te onthouden en de dingen die je al weet. Je kunt bv. een afkorting maken en deze gebruiken als geheugensteuntje. Of je kunt woorden associëren met een plaatje, met een kleur, met een cijfer ...
 4. Herhaal
  Weet je nog dat je vroeger straf moest schrijven? Herhaling laat je dingen beter onthouden en de informatie wordt beter verankerd in je geheugen. Als iemand je een telefoonnummer geeft, schrijf het dan op en herhaal het hardop.
 5. Combineer namen
  Het is tamelijk vervelend als je de naam vergeet van mensen die je kent. Dit kun je voorkomen door hun naam te combineren met een uiterlijk kenmerk of een karaktertrek. Bv. Bitchy Bea, Lange Leen, ...
 6. Maak een kaart in je hoofd
  Maak in gedachten een schilderij of een film van dat wat je wil herinneren. Structureer het onderwerp in je hoofd, zodat je alles duidelijk kan overzien. Probeer de verbanden tussen de dingen die je wil onthouden te begrijpen. Een logische opbouw vergemakkelijkt het herinneren.
 7. Een positieve kijk
  Als je een hekel hebt aan wiskunde, heb je meer moeite om dingen te onthouden dan wanneer je dat leuk vindt. Daarom is het ook makkelijker om het telefoonnummer van je favoriete pizzeria te onthouden dan dat van je tandarts.
 8. Neem de tijd
  Je geheugen werkt niet op stel en sprong. Neem de tijd om de informatie te laten bezinken.
 9. Ontspan je
  Stress werkt vaak verlammend en is niet bevorderlijk voor het onthouden van nieuwe informatie.
 10. Hou lichaam en geest gezond en actief
  Blijf je geest oefenen. Doe kruiswoordraadsels of leer iedere dag een nieuw woord en lees veel. Maar de hersenen werken ook beter in een gezond lichaam. Neem voldoende beweging, eet gezond en vermijd het gebruik van alcohol en drugs.

Op 31 augustus 2011 om 20.00 uur geeft Joshua Foer een lezing in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam. Bestel kaarten

Het boek verschijnt op 25 augustus.

Het geheugenpaleis
De vergeten kunst van het onthouden
Joshua Foer
€ 18,90
De Bezige Bij
ISBN 9789023442097

Bron(nen):   Ask Men  Joshua Foer