De ultieme biografie van David Bowie

David Bowie werd geboren als David Robert Jones in Brixton, Engeland op 8 januari 1947. Hij was vanaf het begin van zijn carrière een opvallende verschijning. Een mooi tengere blonde jongen met vampierentanden en ogen die 2 verschillende kleuren lijken te hebben. Hij oefende een bijna magische aantrekkingskracht uit op zowel mannen als vrouwen en tegelijkertijd had hij iets ongrijpbaars. Hij deed uitspraken, bv. dat hij biseksueel is, die hij later weer ontkent of afschuift op één van zijn alter-ego's.

In zijn biografie, 'David Bowie: Starman', beschrijft de Britse rockjournalist Paul Trynka de androgynie van Bowie en zijn flamboyante alter-ego Ziggy Stardust.


Bowie was anders dan andere popmuzikanten. Hij was bovenal een componist en een performer, een outsider ook, niet in één hokje te plaatsen. Het boek beschrijft hem als charmant, maar berekend, meedogenloos zelfs. Hij heeft een beperkt aantal goede vrienden, maar het meest geeft hij om het 'merk' Bowie. Of zoals de Britse zanger Morrissey over hem zei: 'Hij is een bedrijf. Hij is niet echt een persoon'.

Trynka was de redacteur van het Britse rocktijdschrift Mojo van 1996 tot 2003. Hij is ook de auteur van een aantal boeken, waaronder de biografie 'Iggy Pop: Open Up and Bleed'. Voor 'David Bowie: Starman' interviewde hij meer dan 250 mensen en hoewel Bowie zelf niet wilde meewerken, geeft dit boek toch het gevoel dat het compleet en authentiek is.

Volgens de New York Times is het boek beter dan een gemiddelde rock-biografie, maar is Trynka niet kritisch genoeg. Anderzijds geeft de recensent ruiterlijk toe dat hij de Bowie van de jaren '70 niet meegemaakt heeft en die van de jaren 80 irritant commercieel vindt. Hij zou zich ongetwijfeld anders uitgelaten hebben over Bowie, maar hij erkent wel dat 'je een schrijver niet kan verwijten dat hij een bepaald boek niet geschreven heeft'.

Bron(nen):   New York Times