Duitse leeft een jaar zonder bijna iets uit te geven

De Duitse freelance journaliste Greta Taubert (30) probeerde een jaar te overleven zonder geld uit te geven en schreef daar een boek over: Apokalypse Jetzt!. Een jaar lang ruilde ze kleding bij tweedehandskledingbeurzen en teelde ze groenten en aardappelen in een volkstuin. Ze ging zelfs op vakantie: 1700 km liftend naar Barcelona, waar ze in een kraakpand logeerde. Ze maakte haar eigen deodorant, gezichtscrème, shampoo en tandpasta, allemaal 100% biologisch. "Op een gegeven moment ging ik er uitzien als een Neanderthaler. 'Nu ga je echt te ver', zeiden mijn vrienden", lacht ze. Ze kwam op het idee toen ze bij haar oma op bezoek was en een paar uur na de lunch alweer een tafel vol koekjes, verschillende soorten taart en toastjes aantrof. Toen ze een gas melk vroeg, kon ze kiezen uit 4 smaken. Met haar project wilde ze enerzijds leren hoe het is om te overleven in tijden van crisis en anderzijds overconsumptie en verspilling tegengaan. In 2012 belandde in Duitsland bijna 7 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak, gemiddeld 81,6 kg per persoon. In haar boek schrijft ze ook op humoristische wijze over mensen die ze tegenkwam, die ook op alternatieve manieren probeerden te consuminderen - van neo-hippies, eco-extremisten tot 'eindtijd-voorbereiders'. "Nu probeer ik in mijn dagelijks leven te integreren wat ik geleerd heb in dit jaar," zegt ze. "Maar ik ben blij dat ik niet meer zo radicaal hoef te leven."  

Bron(nen):   Business World Online      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Kopje thee

    Fantastisch toch? En het is echt mogelijk, dat weet ik uit ervaring. Ja, je moet creatief zijn, maar onafhankelijkheid, rust en aandacht is de beloning. Je kunt van heel weinig leven (tenzij je schulden hebt) maar zeg dat hier niet hardop, want je wordt meteen op moreel vlak verketterd door de eeuwig verongelijkten, die graag een groot gedeelte van de bevolking als hulpeloos slachtoffer bestempelen en de rest als asociale dader.

  2. André Somers

    Ik ben toch benieuwd: waar haalde ze die volkstuin en de middelen die daar voor nodig zijn vandaan? Een volktuin huur je meestal, en zaaigoed is meestal ook niet gratis. En at ze echt alleen maar uit die tuin, of kreeg ze nog eten ergens anders vandaan?

  3. knier

    Heb meer de indruk dat ze een jaar als een parasiet heeft geleefd,zonder zelf al t veel uit te vreten of te organiseren iedere dag bij andere vrienden gaan eten/slapen,zo kan ik het ook.

    • Michiel Thalen

      Zelfde als Utopia of hoe de amish leven. Beetje moraalridder spelen, maar wel de handige ‘dingen’ uit de samenleven halen.

      Als iedereen dit zou doen dan wordt er dus ook geen belasting betaald, dus ook geen infrastructuur of medisch / sociaal opvangnet. Leuk idee, maar totaal niet realistisch voor de samenleving.

      Het “een beter milieu begint bij jezelf” idee is maar tot zeer beperkte hoogte geldig. Beter kan je ervoor zorgen dat je producten ontwikkelt die daadwerkelijk de samenleving over kan halen om te consuminderen.

      (in antwoord op knier)

Reacties niet toegestaan