"De planeet is niet meer te redden, het einde van het winkelen nabij"

Een paar miljard mensen zullen er sterven, denkt Paul Gilding. HIj was de internationale baas van Greenpeace tot 1994 en heeft nu een boek geschreven hoe het volgens hem afloopt.
Slecht. In het gunstigste geval dus die miljarden doden aan honger, dorst en oorlog. In het ongunstigste geval, als we niet op het laatste moment redden wat er nog valt te redden, zullen er een paar honderd miljoen mensen overblijven en moet de mensheid helemaal van vooraf aan beginnen. "Dan is het iedereen tegen iedereen", zegt Gilding in een interview met de Volkskrant.
Want hij is in Nederland om dat boek ook hier aan de man te brengen.

"We hoeven echt niet meer te werken aan het redden van de planeet. Het probleem is niet de ijsbeer die moet zwemmen. We moeten nu alles op alles zetten om de beschaving te redden."
Al die mensen, en dan ook nog allemaal levend in welvaart: het past gewoon niet, zegt Gilding. "Het punt is niet dat er een klimaat probleem is; dat is maar een symptoom. We zeggen al tijden dat de productie niet duurzaam is. Het kan niet. Of je het leuk vindt of niet: het einde van het winkelen is nabij."

Het hele interview staat vandaag in de Volkskrant.

Paul Gilding, The Great Disruption, €24,99